Poliță de asigurare pentru animalele de companie - Amendă:1.500 de lei

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi prevede ca proprietarii să încheie asigurare de răspundere civilă pentru aceştia. Dacă se constată că cetățenii nu dețin această poliţă de asigurare, riscă să fie amendați cu sume de până la 1.500 de lei. Aceeaşi amendă este valabilă şi pentru proprietarii care nu înregistrează câinii periculoşi din categoria I la Asociaţia Chinologică Română și pentru cei care nu îşi sterilizează câinii.

CITEȘTE ȘI ... Se angajează la FCN Pitești! Vezi aici posturile

Câinii periculoşi din categoria I, scrie în OUG nr. 55/2002, au accesul interzis în localurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice (excepţie fac drumurile publice şi căile de acces către acestea). Accesul în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi este permis doar dacă animalele poartă botniţă şi sunt ţinute în zgardă şi lesă sau ham. În caz contrar, proprietarii de câini periculoşi din categoria I pot fi sancţionaţi cu sume cuprinse între 1.500 şi 3.000 de lei.
În categoria I de câini periculoşi intră cei de luptă şi cei de atac, ce sunt asimilaţi, prin caracterele morfologice, cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor.

CITEȘTE ȘI ... (video) Oprit să sară de pe pod, s-a aruncat în fața trenului!

Pentru a deţine un câine periculos din categoria I, o persoană fizică trebuie să aibă minimum 18 ani şi capacitate deplină de exerciţiu, plus că nu trebuie să aibă nicio condamnare pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei. Proprietarii trebuie să-şi înregistreze câinii la Asociaţia Chinologică Română, să aibă acasă o plăcuţă cu avertismentul “Câine periculos” şi să depună la sediul poliţiei de la domiciliu următoarele acte:

- o adeverinţă eliberată de Asociaţia Chinologică Română din care să rezulte încadrarea câinelui în categoria I de câini periculoşi (fotocopie);
- o declaraţie pe propria răspundere care să cuprindă următoarele date:
- numărul de identificare al câinelui (aplicat prin tatuare sau microcip);
- efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor;
- efectuarea sterilizării câinelui;
- existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câine.