(video) Update: Percheziții la falsificatori de bani! O mașină, un pistol și muniție ...

UPDATE

Trei persoane au fost reținute în urma perchezițiilor din această dimineață.

UPDATE

În urma perchezițiilor din această dimineață, oamenii legii au ridicat un pistol și muniție, un autoturism, peste 34.000 de lei și 700 de euro, telefoane mobile, un Hard Disk, precum și alte înscrisuri susceptibile a proveni din săvârșirea de infracțiuni.

Reamintim că 10 persoane au ajuns la audieri la sediul DIICOT- S.T. Pitești. Oamenii bănuiți de fals în monedă, ar fi achiziționat mai multe bunuri de pe site-uri de profil din România, folosind la achitarea acestora bancnote contrafăcute din cupiura de 50 de euro.

12 percheziții au avut loc marți dimineața, fiind desfășurate de către procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Pitești împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Pitești. Perchezițiile au fost efectuate în municipiului Bucureşti şi în judeţul Ilfov, urmărind  destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de înșelăciune, în formă continuată şi punere în circulație de valori străine falsificate în formă continuată.

Potrivit cercetărilor, în perioada mai 2018-noiembrie 2018,  3 suspecţi au format un grup infracţional organizat având ca scop săvârșirea infracțiunilor de punere în circulație de valori străine falsificate și înșelăciune, prin achiziționarea de telefoane mobile şi a altor bunuri de la persoane care au postat anunțuri de vânzare site-uri de profil, în schimbul unor bancnote în cupiuri de 50 de euro false, membrii grupului acţionând în diferite oraşe din ţară, dar şi în municipiul Bucureşti.

„În cadrul grupului infracțional organizat, liderul grupului  a avut rol coordonator, acesta fiind cel care procura bancnotele false, identifica persoanele de la care urma să fie achiziționate telefoanele mobile sau alte bunuri (ex. autoturism, televizor), coordonând activitatea de achiziție desfășurată de către ceilalţi membri ai grupului.

Grupul  structurat format din cei 3 suspecţi a acţionat în perioada septembrie –noiembrie 2018, membrii săi  au deţinut o cantitate însemnată de monedă străină falsificată şi au pus în circulaţie o asemenea monedă în valoare de 3.600 euro, în scopul obţinerii unor foloase patrimoniale injuste prin inducerea în eroare a  mai multor persoane vătămate, cărora le-au creat pagube materiale în valoare de 3.600 euro şi 7.700 lei, prejudiciu stabilit la acest moment al cercetărilor. Modul coordonat în care membrii grupului au acţionat rezultă din numărul actelor materiale săvârşite într-o perioadă relativ scurtă de timp, aproximativ 3 luni (8 acţiuni ce îndeplinesc fiecare în parte tipicitatea infracţiunilor de punere în circulaţie de monedă străină falsificată şi înşelăciune, în formă consumată sau tentativă), plasarea pe piaţă a unui număr de 72 bancnote in cupiură de 50 euro, dar şi modalitatea  coordonată în care aceste persoane au acţionat”, se arată în comunicatul de presă transmis de DIICOT.

Conform polițiștilor, liderul grupului urmărea postările de anunţuri de pe o platformă online de profil şi contacta vânzătorii, achita contravalorea unor servicii cu astfel de monedă străină, se prezenta sub o identitate falsă şi inducea în eroare victimele prin substituirea produselor iniţiale cu mulaje din plastilină.

10 persoane vor fi aduse la audieri, la sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Pitești.