V. Baciu: ”Până nu văd ”negru pe alb”, multe firme nici nu vor să continue lucrul”

Creşterea salariilor pentru angajaţii firmelor de construcţii se dovedeşte o măsură cu două tăişuri. Şi asta pentru că, în momentul în care au modificat legislaţia şi au obligat constructorii să majoreze salariile angajaţilor, guvernanţii nu au luat în calcul şi efectele colaterale. 

Primarul comunei Corbi, Virgil Baciu, semnalează iar situația cheltuielilor salariale din construcții:
”După cum am mai spus-o și în cadrul ședințelor de Colegiu Prefectural, și la București la întâlnirea ACoR, consider oportună această ordonanță, benefică pentru firmele de construcții și economie în general. Problema este că nu au fost gândite întâi sursele din care se vor suplimenta plata salariilor pentru proiectele în derulare cu fonduri europene. Am înțeles că pentru cele implementate cu fonduri guvernamentale s-a găsit soluția - Executivul va asigura creșterile salariale. Dar pentru cele cu fonduri europene, deja licitate și în derulare, nimeni nu știe la ora actuală de unde vom lua acești bani. Consider situația una foarte serioasă, având în vedere că numai Primăria Corbi are nevoie pentru proiectul privind introducerea canalizării de încă 25 de miliarde de lei vechi, sumă exclusiv pentru acoperirea acestor măriri de salarii. Gândiți-vă la nivel de țară despre ce fonduri vorbim! Problema este că până nu văd ”negru pe alb” că se vor asigura acești bani, multe firme nici nu vor să continue lucrul, ceea ce mi se pare firesc”, a declarat primarul din Corbi, Virgil Baciu.


Ordonanţa 114 stabileşte un salariu brut de 3.000 de lei pentru personalul din acest domeniu. Potrivit acestei ordonanţe, toţi angajaţii societăţilor care au profil de construcţii urmează să primească acest salariu, inclusiv femeia de serviciu şi paznicii. Cheltuielile salariale reprezintă bani în plus la devizele de lucrări, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mari pentru administraţiile locale, inclusiv pentru proiectele aflate deja în derulare.