Poliţist argeşean - anchetat penal pentru transport ilegal de lemne

Într-un top al judeţelor cu cele mai multe tăieri ilegale de lemne, realizat anul trecut, Argeşul ocupa un dezonorant loc întâi, cu aproximativ 9% din cazurile înregistrate la nivel naţional. Dar, în condiţiile în care chiar oamenii legii se dovedesc un soi de lupi paznici la oi, nu e de mirare că pădurile judeţului dispar pe zi ce trece. O demonstrează cazul unui poliţist din cadrul Secţiei Rurale Hârtieşti, prins în timp ce se afla într-o maşină ce transporta lemne fără documente de provenienţă.


Prins din întâmplare de colegii săi
Furturile de lemne au devenit o afacere extrem de profitabilă în mai toate zonele Argeşului unde sunt păduri. Nici zona aflată la nord de oraşul Mioveni nu face excepţie şi, deşi păduri întregi sunt devalizate sistematic, nu prea am auzit de mari lovituri date de oamenii legii mafiei lemnului. În urmă cu aproximativ două luni, polițiștii din Davidești au primit sarcină să se deplaseze într-o anumită zonă, însă aceștia, din diferite motive, au plecat mai târziu spre locul unde fuseseră trimişi. Pe drum, au întâlnit o mașină care transporta lemne, oamenii legii oprind camionul pentru verificări. Nu mică le-a fost mirarea când au descoperit că în dreapta şoferului se afla chiar un coleg de-al lor, polițist la secția Hârtiești, pe numele său Nicu Casandra. Mai mult decât atât, potrivit surselor noastre, Casandra le-ar fi sugerat colegilor săi să meargă „unde au treabă”, însă aceștia nu au cedat și, descoperind că documentele de provenienţă nu erau în regulă, au făcut constatarea legală, din care rezultă că nu era un transport autorizat de lemn. Aceleaşi surse susţin că poliţiştii nu au putut confisca transportul, deoarece „copilotul” transportului ilegal de lemne l-ar fi învăţat pe şofer să bage maşina într-o curte, ieşind astfel de pe domeniul public, moment în care polițiştii ar fi ezitat să-l blocheze cu echipajul. Ca o curiozitate, se pare că socrul poliţistului Nicu Casandra ar avea un gater.


Inspectorul-şef Ispir: „Nu ar fi nici primul, nici ultimul!”
Odată întocmite actele de constatare a infracţiunii privind transportul ilegal de lemne, de isprava lui Nicu Casandra au aflat şi superiorii săi. Aşa se face că în prezent acesta este cercetat de către procurori, care au deschis pe numele său un dosar penal, dar face şi obiectul unei anchete interne declanşate de către IPJ Argeş. Faptul că poliţistul din Hârtieşti este cercetat într-un doar privind transportul ilegal de lemne ne-a fost confirmat şi de către comisarul-şef Gheorghe Ciolan, Poliţia Câmpulung făcând toate demersurile pentru a sprijini ancheta. Corectitudine şi intransigenţă maximă este şi semnalul pe care inspectorul-şef al Poliţiei Argeş, chestorul Ionel Ispir, îl dă în ceea ce priveşte orice anchetă care vizează un subordonat de-al acestuia, întrebat fiind în ce mod afectează acest caz imaginea instituţiei pe care o conduce: „Nicu Casandra nu ar fi nici primul, nici ultimul poliţist cu privire la care noi facem verificări, cercetări disciplinare sau, dacă avem indicii că s-a comis o infracţiune, sesizăm Parchetul - pentru că este obligaţia noastră. Curăţenia se face din interior, dacă este cazul. În rest, din punctul meu de vedere, nu mi se pare o palmă pe obrazul Poliţiei Argeş. Palmă ar fi dacă am şti că un poliţist omite abuzuri şi nu am dispune măsuri”, ne-a declarat şeful poliţiştilor argeşeni.
Din informaţiile noastre, deşi Nicu Casandra este singurul poliţist din zonă cercetat, unii dintre colegii săi nu ar fi străini de afacerile dubioase cu lemne. De altfel, sursele noastre ne-au povestit că, de multe ori, sarcinile agenţilor de la posturile de poliție arondate ar fi fost date de o asemenea manieră, încât traseele lor să nu se intersecteze cu cele ale hoților de lemn, descoperirea făcută de poliţiştii de la Davideşti privind preocupările colegului lor fiind o întâmplare cauzată de o banală întârziere.

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta