Prima conferință din România cu tema Oncofertilitate, la iniţiativa asociaţiei medicului Marilena Băluţă

Pe data de 16 noiembrie, în Bucureşti, ca avea loc prima conferință din România ce va avea ca temă Oncofertilitatea. La aceasta vor participa specialiști din țări cu experiență în prezervarea fertilității şi are ca targetmedici din specialitățile oncologie, hematologie, ginecologie, urologie. Evenimentul este organizat de  Primăria București, ASSMB şi Asociația “Și eu am dreptul să fiu părinte”, în parteneriat cu Societatea de endometrioză și infertilitate est-europeană. 
Asociaţia “Şi eu am dreptul să fiu părinte” este fondată de către medicul Marilena Băluţă, care oferă consultaţii şi aregşencelor, prin clinica Fertility Save din Bradu. Tot domnia sa este cea care a demarat primul proiect din România care a venit în sprijinul tinerilor diagnosticați cu cancer. 

“Diagnosticul de cancer nu înseamnă moarte, deși oricine, când primește un astfel de diagnostic, la asta se gândește. 80% dintre cancerele depistate în stadii incipiente sunt vindecabile. 
Efectele adverse ale tratamentelor oncologice, de cele mai multe ori, nu mai pot fi vindecate. Infertilitatea este un efect secundar temporar sau permanent. O bună cunoaștere a acestor efecte, ca și o bună informare, poate crește calitatea vieții după aceste tratamente. În acest scop, în noiembrie, vom organiza o conferință pentru informarea medicilor care tratează tineri cu cancer.”, a declarat medicul Marilena Băluţă, medic specialist în obstretică – ginecologie şi senior embriolog, care profesează şi cadrul clinicii “Fertility Save” din Bradu. În calitatea sa de preşedinte al Asociaţiei “Şi eu am dreptul să fiu părinte!”, domnia sa, a propus, Consiliului General a Municipiului Bucureşti, proiectul Newborn – Oncofertilitate, care s-a clasat printre cele 20 declarate câştigătoare în cadrul campaniei “Propune pentru Bucureşti”. 
“Obiectul proiectului îl reprezintă soluţia de prezervare a potenţialului fertil al fiecărui pacient, femeie sau bărbat diagnosticat cu cancer, prin prelevare şi crioconservarea spermei şi ovocitelor, pentru o perioadă de 5 ani. Proiectul se va derula pe o perioadă de 24 de luni, în perioada 1 noiembrie 2018 – 31 octombrie 2020, în Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie Prof. Panait Sîrbu”
, se arată în proiect. 


Unul dintre argumentele aduse în sprijinul acestui proiect, de către iniţiatori, este acela că populaţia României scade într-un ritm alarmant, astfel că, potrivit datelor Eurostat, în anul 2080, se va înregistra o scădere a populaţiei actuale cu circa 25%. Potrivit aceluiaşi studiu, în ţara noastră, a scăzut rata fertilităţii aproape la jumătate, faţă de 1980, ajungând la 1,54%. Acest lucru este determinat de creşterea incidenţei infertilităţii în rândul persoanelor tinere şi a persoanelor diagnosticate cu cancer, migrarea populaţiei tinere în alte ţări şi lipsa unor programe coerente pentru susţinerea tinerilor cu venituri reduse, programe care să susţină natalitatea. 
Acest program finanţat de Primăria Capitalei se adresează femeilor sub 35 de ani şi bărbaţilor sub 45 de ani, cu domiciliul în Bucureşti sau viză de reşedinţă dobândită cu 6 luni înainte de începerea proiectului, diagnosticaţi cu cancer, care au primit indicaţia de a îşi prezerva fertilitatea. 
Proiectul îşi propune creşterea calităţii vieţii după tratamentele oncologice astfel încât tinerii diagnosticaţi cu cancer să aibă posibilitatea de a-şi prezerva fertilitatea.