Proces civil cu miză uriaşă: daune de 380.000 de euro!

Un bolnav de hepatită acuză Farmacia Eva că i-a vândut medicamente contrafăcute

În replică, patronul Aurel Rădulescu susţine că este o încercare de a stoarce bani de la el, în condiţiile în care fostul său client s-a trezit să-l dea în judecată abia după un an şi jumătate de la achiziţionarea dozelor incriminate.

În urmă cu câţiva ani, opinia publică din  ţara noastră era îngrozită de scandalul medicamentelor contrafăcute, vândute în farmacii bolnavilor de cancer, hepatită cronică sau boli rare. Inclusiv farmacii din Argeş erau menţionate printre unităţile suspectate că ar fi vândut medicamente falsificate, aduse de pe teritoriul Turciei, care conţineau concentraţii mult mai slabe de substanţă activă, ceea ce le făcea aproape ineficiente, dar şi mult mai ieftine.

CITEȘTE ȘI... Șoferul băut care a ucis un pieton ieri în localitatea Teiu - Reținut de polițiști!

Cam în acea perioadă, Andrei-Mihai Burcea, un tânăr din Ştefăneşti, tocmai fusese diagnosticat cu hepatita B şi urma un tratament considerat extrem de agresiv, cu medicamentul Pegasys, de 180 mg, cu seringă de unică folosinţă, produs de firma Roche. Şi-l procura mereu de la farmacia Eva aflată lângă Spitalul Judeţean şi îşi administra câte o seringă pe săptămână. Timp de opt luni de zile, tratamentul părea să dea rezultate, iar starea sa de sănătate se îmbunătăţea de la o săptămână la alta, încărcătura virală scăzând simţitor. 

„La un moment dat” - povesteşte Adrian Burcea - „am observat că medicamentul a venit cu un alt ambalaj decât cel obişnuit, iar seringile cu soluţia injectabilă nu mai erau din sticlă, ci dintr-un plastic ieftin. Când le-am întrebat pe farmaciste în legătură cu acest aspect, mi-au spus să stau liniştit, că nu e nicio problemă, că se mai schimbă ambalajele. În următoarele patru luni, însă, administrându-mi medicamentul primit în noul ambalaj, am constatat că starea mea de sănătate se înrăutăţea pe zi ce trece. Fusesem avertizat asupra efectelor secundare ale medicamentului, însă mi s-a părut ciudat că opt luni de zile totul a mers bine şi brusc situaţia s-a schimbat chiar când s-a schimbat ambalajul. Întrucât mă simţeam din ce în ce mai rău, iar din martie până în iunie viremia mi-a crescut de 35 de ori, medicul meu a decis să îmi schimbe tratamentul, deşi întreruperea bruscă a administrării de interferon avea să mă dea şi mai mult peste cap. În acea perioadă, întâmplător am aflat că pe piaţa farmaceutică din România fusese semnalată prezenţa unor cutii contrafăcute de Pegasys, inclusiv în farmacii din Argeş” - povesteşte Adrian Burcea.

Într-adevăr, în noiembrie 2013, Agenţia Naţională a Medicamentului transmitea către unităţile farmaceutice din ţară atenţionări cu privire la existenţa unor loturi false de Pegasys, fiind menţionate şi două farmacii din Argeş, dar niciuna dintre ele nu era Eva. Cu toate acestea, situaţia respectivă i-a dat de gândit tânărului argeşean bolnav de hepatită, căruia i s-a părut o coincidenţă prea mare ca taman în aceeaşi perioadă medicamentul pe care îl lua de aproape un an să nu mai fie bun.

CITEȘTE ȘI... Argeșeanul care a furat două mașini și a amenințat un om cu cuțitul, a fost arestat!

Un an mai târziu, înarmat cu un avocat bun şi având ca probe două din cutiile cu Pegasys suspectate a fi contrafăcute, Andrei Burcea a intentat proces societăţii Eva Medical Farm SRL, administrată de omul de afaceri Aurel Rădulescu, căruia îi cere daune de 380.000 de euro.


Aurel Rădulescu: „Această poveste este fabricată. Vor nişte bani, bani foarte mulţi!”

Aurel Rădulescu, patronul farmaciilor Eva, consideră că procesul care durează deja de şapte ani nu reprezintă decât o tentativă a fostului său client de a stoarce bani de la el. În acest sens, omului de afaceri i s-a părut extrem de dubios faptul că Burcea a intentat proces la mai bine de un an după ce au apărut problemele de sănătate. 

„Mie mi se pare cusut cu aţă albă să vii la un an şi jumătate după ce iei tratamentul... În acest interval, a apărut acea informaţie cum că ar exista pe piaţă şi medicamente contrafăcute, el a pus practic nişte situaţii cap la cap şi aşa a decis să ne dea în judecată. A făcut el rost de nişte cutii... de unde le-a făcut nu ştiu... vă daţi seama că ambalajele astea de medicamente pentru hepatită nu poţi să le păstrezi, să le ţii tu aşa că le ai amintire! Părerea mea este că toată această poveste este fabricată, vor nişte bani, bani foarte mulţi.”, acuză managerul farmaciilor Eva.

În replică, Burcea motivează întârzierea demarării procesului astfel: „Iniţial, nu am vrut să intentez proces. Nici nu eram de altfel în stare, pentru că eram într-o stare foarte proastă, mi se făcea rău în stradă, mă lua salvarea, renunţasem practic la tot, carieră, sport, renunţasem la viaţă, ajunsesem în depresie... Şi, într-o zi, mi-a murit un prieten, bolnav tot de hepatita B, nea Marian a lu’ Cica, om în putere, la vreo 50 de ani... A fost un şoc pentru mine. Atunci am decis că trebuie să dau un exemplu, să creez un precedent şi să îi fac să plătească pe cei care vor să facă profituri chiar şi cu preţul vieţii unor oameni.” - explică Adrian  Burcea circumstanţele deciziei sale de a acţiona în judecată Farmacia Eva şi de a cere daune de 380.000 de euro.


Reclamantul - invitat de DIICOT să ofere detalii

Procesul la Tribunalul Argeş a început în noiembrie 2014 şi abia la sfârşitul anului 2017 judecătorii au dat verdictul, în judecata pe fond: după trei ani de audieri, solicitări de documente, expertize şi probe, instanţa i-a dat câştig de cauză reclamantului, obligând SC Eva Medical Farm SRL să îi plătească daune de 20.000 de euro. „Am adus ca probe două seringi din loturile despre care aveam bănuiala că ar fi contrafăcute, iar expertiza a scos la iveală că acestea nu făceau parte din loturile companiei producătoare. De altfel, cei de la compania elveţiană Roche, care produce medicamentul Pegasys, au şi confirmat că cele două loturi, seriile B1297 şi B1299, nu au făcut parte din producţia lor. Mai mult, din ce îmi amintesc, le-au şi sigilat celor de la Eva un frigider în care au găsit şi alte doze contrafăcute”, ne-a declarat reclamantul.

Întrebat de redactorii „Ancheta” de ce nu s-a adresat şi organelor de cercetare penală, Adrian Burcea ne-a declarat că nici nu a mai fost nevoie, pentru că, la un moment dat, a fost căutat de anchetatori de la DIICOT în faţa cărora a şi dat o serie declaraţii, însă ulterior nu a mai auzit nimic de anchetă.


Decizii contradictorii ale instanţelor

Procesul avea să ia o altă întorsătură la Curtea de Apel Piteşti, acolo unde în urma acţiunii înaintate de către Farmacia Eva, s-a judecat apelul. Aici, instanţa avea să ceară societăţii administrate de Aurel Rădulescu „dovada provenienţei celor patru medicamente livrate la data de 28.02.2013, anume dovada şi temeiul legal de intrare în farmacie a celor patru medicamente, precum şi dovezile prezentate Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru decontarea aceloraşi medicamente”. Câteva săptămâni mai târziu, magistraţii Curţii de Apel schimbau sentinţa şi respingeau în totalitatea acţiunea lui Adrian Burcea, explicând că acesta „nu a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă că a cumpărat de la pârâtă, la data de 28.02.2013, un medicament Pegasys falsificat; cu atât mai puţin a dovedit că a cumpărat 4 medicamente, adică toată doza aferentă lunii martie, achiziționată la 28.02.2013”. Dar războiul nu era nici pe departe terminat, pentru că avocatul tânărului bolnav a mers mai departe, la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, iar în 10 decembrie 2020, judecătorii Curţii Supreme au decis casarea sentinţei pronunţate de Curtea de Apel Piteşti şi trimiterea dosarului la aceeaşi instanţă pentru rejudecare.

Ferm convins că acţiunea reprezintă o modalitate ingenioasă descoperită de fostul client al farmaciilor Eva de a face bani, Aurel Rădulescu aşteaptă documentele de la Înalta Curte, pentru a vedea cum va aborda procesul în contninuare: 

„El avea un magazin pe la Ştefăneşti care nu rula nimic şi mi-a cerut mie bani că din cauza medicamentului a ajuns să închidă magazinul şi câte a pierdut el. Dar, de fapt, în timpul ăsta până m-a dat pe mine în judecată, el se ocupa să aducă maşini din afară. Adică asta putea să facă! În fine, are un avocat isteţ, dacă a reuşit el să dea procesul înapoi de la Curtea Supremă... Aşteptăm şi noi motivarea ÎCCJ privind decizia de rejudecare” - ne-a declarat Aurel Rădulescu.


Sursa: Săptămânal Ancheta