Programul Prima Casă devine

O familie, o casă şi numeroase schimbări. În curând, vor putea lua împrumuturi garantate de stat nu doar românii sub 35 de ani. Vârsta va fi extinsă până la 55 de ani. E doar prima modificare dintr-un lung şir adus programului Prima Casă. 

 

 


Peste 300.000 de români au beneficiat de programul Prima Casă până acum

După criteriile anunţate, locuinţa, nu mai veche de cinci ani, ar putea avea chiar mai mult de două camere şi o suprafaţă care ar putea ajunge şi la 100 de metri pătraţi. Totodată, valoarea creditului se extinde, la fel şi avansul pe care îl poate achita clientul băncii. Iar în funcţie de venituri şi de numărul copiilor din familie, dobânda ar putea varia între 0,9% şi 5,5% pe an.

Se schimbă şi plafoanele maxime de venituri: 8 mii de lei pentru o persoană, 10 mii pentru o familie cu doi membri, şi 12 mii pentru doi adulţi şi doi copii. 

 

În plus, va fi eliminat comisionul de 0,49% pe an care trebuia plătit Fondului de Garantare. 
Iancu Guda, analist economic: Ceea ce este total dezavantajos pentru români, pe termen lung. Aparent, lucrurile sunt bune pentru că se pot lua credite mai mari, cu dobândă fixă. Dar oare este bine pentru români să cumpere un apartament mai scump la dobândă mică sau oare este mai bine pentru români să cumpere la valoarea corectă, preţul corect, deci cu 25% creditul mai mic, la dobândă variabilă?


De la începutul programului şi până la finalul anului 2018 au fost acordate aproape 300 de mii de garanţii şi de promisiuni de garantare, în valoare de aproape 24 de miliarde de lei. Analiştii spun, însă, că în prezent Prima Casă nu se mai justifică pentru că s-a îndepărtat de scopul iniţial. Acela de a ridica piaţa imobiliară, aflată atunci în impas. 

Nici băncile şi nici Fondul de Garantare nu au oferit un punct de vedere pe acest subiect până acum. Proiectul a fost doar citit astăzi în guvern. 


Sursa: observator.tv