Protest online la Jilava- Tratament preferenţial pentru deţinutul Cornel Penescu

Protest online la Jilava- Tratament preferenţial pentru deţinutul Cornel Penescu

Din cauza numeroaselor sale condamnări, omul de afaceri Cornel Penescu a ajuns să cunoască mai toate penitenciarele din regiune. A stat şi la Colibaşi, a fost şi la Mărgineni, nu a ratat nici Jilava, iar anul trecut şi l-a petrecut în Penitenciarul Giurgiu. Conform presei naţionale, recent, fostul patron de la Pic ar fi fost transferat la Jilava, întorcându-se astfel în penitenciarul în care se afla şi când a primit sentinţa în dosarul şcolilor din Argeş. O închisoare în care, conform angajaţilor penitenciarului, fostul miliardar nu resmite prea mult condiţiile detenţiei, având parte de tratament preferenţial.

De curând, mai mulţi angajaţi ai Penitenciarului Jilava au creat un blog pe care, sub protecţia anonimatului, dezvăluie o serie de nereguli care se petrec în spatele gratiilor, indicând un grad ridicat de corupţie la nivelul conducerii închisorii. Printre dezvăluirile făcute de angajaţi se vorbeşte şi despre tratamentul preferenţial de care au beneficiat sau beneficiază deţinuţii din categoria VIP-urilor, fiind nominalizaţi „clienţi” de lux ai penitenciarului precum fraţii Becali, Cristi Borcea, omul de afaceri Ioan Niculae, dar şi argeşeanul Cornel Penescu.


Penescu - coleg la „Fort” cu Ioan Niculae
Sătui să fie slugile milionarilor în euro, angajaţii de la Penitenciarul Jilava povestesc pe blogul pe care l-au creat despre viaţa celor cu mulţi bani care au fost sau sunt încarceraţi aici. Unul dintre personajele menţionate este Cornel Penescu, despre care se spune că şi-ar fi asigurat un „loc de muncă” extrem de râvnit, dar care se pare că nu ar fi fost gratis: „În locul unde pe vremuri erau schingiuţi nefericiţii care făceau fărădelegi a răsărit un locuşor de muncă aranjat, plin de VIP-uri milionare de pe secţia a 4-a. Aici vin ştabii pentru a lua o gură de aer la gradină, că de muncit muncesc alţii, şi odată la 3-4 zile aranjează nişte peturi goale de pe un căruţ pe altul. 7 zile câştig şi învoiri. Asta, pentru regim semideschis. Pentru regimul deschis, există un post de pază la fort unde un deţinut foarte norocos stă degeaba şi păzeşte nişte pompe. De fapt, el se duce o dată la câteva ore să vadă dacă merg acele pompe şi dacă nu, că e mereu inundaţie la fort, le porneşte. În loc să stea cu ochii pe ele, deţinutul se retrage într-o cămăruţă de la intrare, dotată cu un fotoliu de piele şi o cameră frigorifică plină cu fripturi şi caviar!!!! Acea cameră a fost creată pentru milionarii de pe S4 de la regim SD (semideschis). La fort nu vine ofiţerul să controleze dacă doarme deţinutul. Acest punct de lucru l-au avut Cornel Penescu (fusese şi la RSD tot aici), Ioan Niculae de la Astra, un senator, un general, nişte scriitori din ăia de-ai DNA-ului de nu ştiau să scrie corect, dar apăreau cu lucrări SF, consilierul spăgar Ioniţă Nistor. Cum ajungeau la liberi numai piloşi cu saci de bani!!! PS: Domnule director Ştef, cât costă un loc la fort? Prietenii ştiu de ce”, se arată într-o postare de pe blog.


Cazat la secţia VIP-uri, creată special pentru Năstase
Argeşeanul Cornel Penescu mai apare şi într-o altă postare de pe blogul angajaţilor de la Jilava, în care aceştia povestesc despre condiţiile de lux în care deţinuţii milionari îşi ispăşesc pedepsele. „Pentru deţinuţii care execută pedeapsa în mod privilegiat există camere cu condiţii mult peste medie în care aceştia să fie cazaţi. Nu se cade ca ei să stea în celule supraaglomerate cu paturi pe 3 etaje, sub care 3 deţinuţi trebuie să îşi țină genţile, mâncarea, vesela, adidaşii şi toate cele! Ei stau în camere mici, 2-4 maxim 6, nu 15-27 ca restul, paturi cu 2 nivele şi camere cu rafturi, sertare, cuiere, noptiere şi mai multe amenajări. Pentru regimul semideschis avem în primul rând secţia de VIP-uri de pe o scurtă (aripă scurtă a penitenciarului) de pe secţia 4, făcută iniţial pentru Năstase, apoi Becali cu generalii şi apoi a devenit scurtă de vipuri unde vreo 13 inşi, toţi arestaţi de DNA şi cu bani foarte mulţi, stau în condiţii privilegiate. Secţia este despărţită de restul secţiei 4 printr-un perete de tablă sudată cu uşa păzită de un agent. Au curte de aer separată. Din când în când, când vine câte un mahăr mare, acesta este scos de pe blocul de detenţie spre vizită sau instanţă prin curţile de aer ale secțiilor 1 și 3 (acuma 1 şi 2), cu escortă mai mare, deţinuţii de pe acele secţii fiind goniţi până trece ştabul. Pe S4 deţinuţii VIP au club şi biblioteca lor la care au acces constant, cu singura bicicletă de fitness existentă pe Jilava. Cam toţi au avut locuri de muncă aranjate şi apăreau cu cărţi – unele cărţi sunt de toată jena. 30 de zile pe șpăgi la domnul director. De aceea la semideschis şi la deschis erau camere speciale de donatori: nu se putea ca un deţinut normal să vadă cum apar unii cu cărţi – când ei nu scriau nimic. Sau cum cumpărau de la expoziţiile penitenciarului obiecte de bricolaj şi picturi de sute de euro sau bărci de 400 de euro. Cine nu are loc în cele 13 locuri de pe S4 mai are o şansă: s-au amenajat camere de donatori şi pe S5 şi S6 unde să îi bage pe cei care cotizează. Deşi a fost sesizat de mai multe ori CNCD (n.red. - Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării), nu vrea să se implice, la fel ca alte instituţii ale statului în ceea ce înseamnă favorizarea deţinuţilor VIP în penitenciare. Pe secţia I camerele de privilegiaţi sunt: 1.16 , 1.17, 1.18, 1.19, 1.20  şi, mai nou, E1.31. În camerele 17, 18 şi 20, o perioada lungă au stat numai şmecheri: corupţi, donatori către PNT şi cluburi, scriitori cu numele pe coperta cărţii etc, cu locuri de muncă aranjate, învoiri, obiecte cumpărate. Are rost să dau nume? Ioan Niculae, Vasile Avram, Cornel Penescu, SRS, Fraţii Becali şi Borcea, senatori, primari, oameni în dosarele mari cu petrol, milionari, interlopi cu bani susţinuţi de conducere”, mai povestesc pe acelaşi blog angajaţii nemulţumiţi de corupţia din Penitenciarul Jilava.

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta