Razie în trafic! Fiți cu băgare de seamă!

Încă de la începutul săptămânii, Poliția Rutieră a demarat o acțiune prin care au fost făcute verificări în trafic. Controalele vor continua până la finalul săptămânii, desfășurându-se simultan în toate statele membre ale Uniunii Europene.

Astfel, oamenii legii verifică dacă şoferii folosesc centurile de siguranţă şi scaunele speciale pentru copii. În toată țara au loc astfel de verificări,  în condiţiile în care studiile de specialitate au arătat că, în cazul unui accident, centura de siguranţă reduce riscul de deces cu peste 50%.

Lipsa centurii de siguranță este o contravenție și se sancționează cu o amendă și cu două puncte de penalizare, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006). În prezent, un punct-amendă este de 145 lei (el e calculat ca 10% din salariul minim brut, a cărui valoare e acum de 1.450 de lei). Cum sancțiunea pentru lipsa centurii e prevăzută în Codul rutier ca fiind două sau trei puncte-amendă, rezultă că șoferul care nu poartă centură riscă o amendă de 290 sau 435 de lei și cele două puncte de penalizare.