RCS&RDS a intrat în forţă pe piaţa energiei! Facturi la curent cu 15-20% mai ieftine

Până nu de mult, argeşenii nu aveau posibilitatea de a-şi alege furnizorul de energie electrică, CEZ fiind singurul operator din regiune. Practic, compania deţinea monopolul vânzării de energie în judeţ. De ceva timp însă CEZ are parte de o concurenţă serioasă, după ce RCS&RDS, cea mai mare companie de servicii de cablu, telefonie şi internet din România, a intrat în forţă şi pe piaţa energiei electrice. Mai mult decât atât, conform ofertei, facturile de curent de la RCS&RDS sunt mai mici cu 15-20% decât cele pe care le percepe CEZ.

# Reduceri pentru clienţii companiei de cablu
RCS&RDS vinde consumatorilor casnici energie electrică la un preţ de 1,65 lei/kWh, la care se adaugă taxele şi tarifele reglementate de Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), respectiv tarifele de transport, distribuţie, serviciile de sistem, taxa pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, contravaloarea certificatelor verzi şi acciza. În final, preţul kilowattului vândut de RCS&RDS prin serviciul Digi Energy ajunge la 0,43875 lei (fără TVA), în condiţiile în care CEZ vinde kilowattul cu 0,48 lei. În plus, argeşenii care au deja contract de cablu cu RCS&RDS şi optează şi pentru furnizarea energiei electrice cu acelaşi operator beneficiază de reduceri, în cazul acestora un kilowatt costând 0,42875 lei, în vreme ce pensionarii plătesc doar 0,41875 lei/kWh. Conform ofertei, reducerile se aplică timp de 12 luni, cât reprezintă durata iniţială a contractului, nefiind precizat dacă acestea vor fi menţinute şi după un an de contract. La preţul energiei electrice se adaugă şi taxa radio, în valoare de 2,5 lei pe

# Instalaţiile şi contoarele nu se schimbă
Deja mai multe instituţii publice din judeţ au devenit clienţi ai companiei RCS&RDS, care a câştigat contractele pentru furnizarea energiei electrice prin licitaţii publice având oferta cu preţul cel mai scăzut. Apă-Canal 2000 SA, Direcţia Silvică, Spitalul de Pediatrie sunt doar câteva dintre instituţiile argeşene care au renunţat la contractele cu CEZ în favoarea RCS&RDS, care a venit cu facturi mai ieftine. La fel au procedat, de altfel, şi Banca Naţională a României, Televiziunea Română, Ministerul Apărării şi cel de Interne, dar şi alte zeci de instituţii din România. În ceea ce priveşte consumatorii casnici, aceştia pot oricând opta pentru schimbarea furnizorului de energie, prin încheierea unui contract. Operaţiunea nu presupune schimbarea contorului sau modificarea instalaţiei de racordare şi nici nu implică vreun cost de conectare sau contractare. Pe de altă parte, pentru a rezilia contractul cu vechiul furnizor, consumatorii trebuie să plătească acestuia o taxă de deconectare, care, potrivit site-ului CEZ, variază între 174,05 şi 500,91 lei „în funcţie de locul efectuării deconectării”.

# Actele necesare schimbării furnizorului
Pentru schimbarea furnizorului de energie sunt necesare următoarele documente:
# cerere de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice;
# copie a certificatului de racordare (CR)/avizului tehnic de racordare (ATR);
# copie a actului de identitate al persoanei care semnează contractul de furnizare cu RCS&RDS;
# copie completă a ultimei facturi pentru energie electrică emise de furnizorul actual;
# dovada dreptului asupra spațiului reprezentând loc de consum;
# contract de furnizare a energiei electrice;
# notificare privind schimbarea furnizorului - se semnează de titularul contractului încheiat cu actualul furnizor și se trimite către furnizorul actual și spre știința operatorului de distribuție și a RCS&RDS, cu minimum 21 de zile anterior datei prevăzute pentru intrarea în vigoare a contractului de furnizare încheiat cu RCS&RDS.

(Nadia Ciochină)