Risc de avalanșă în munții Argeșului! Se închid traseele montane!

Vremea rece din ultimele zile și ninsorile care au căzut în ultimele 24 de ore au făcut ca stratul de zăpadă la cota 2000- Transfagărășan- să măsoare 154 de cm.
Salvamontiștii argeșeni anunță că există riscul producerii unei avalanșe la altitudini peste 1700 de metri, astfel că toate traseele montane din Argeș sunt și vor rămâne închise.

Potrivit directorului Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, ca urmare a ninsorilor din ultimele 24 de ore, stratul de zapada la Balea Lac și la Cota 2000 pe Transfăgărașan, măsoara 154 cm, în creștere cu 10 cm la această altitudine.

CITEȘTE ȘI ... UPDATE! ÎN PITEȘTI: Tânăr arestat după ce a furat un lanț de aur


De asemenea, acesta pecizează că zăpada a fost viscolită spre văi, astfel încât, în zona cabanei Capra, la 1550 m altitudine, stratul proaspăt nins atinge 30 de cm.
În aceste condiții, directorul Salvamont estimează riscul de avalanşă la gradul 4, la altitudini peste 1700 de metri, iar toate traseele montane din judeţul Argeş, sunt și vor rămâne închise.

"Peste structurile de placă existente s-a depus zăpada proaspătă, umedă, ceea ce sporește riscul dinamizării zăpezii, expunerea fiind și sub altitudinea de 1700 de metri, din cauza eventualelor avalanșe care pot veni de la altitudini superioare. Atenționăm schiorii de freeride și cei care practică schiul de tură, că în următoarele zile, riscul de avalanșă va fi mare, pentru că cei 10 cm depuși la altitudinea de 2000 de metri sunt acumulați în troiene și plăci de vânt pe alocuri, formațiuni instabile, care se pot desprinde chiar și la încărcări ușoare, sau chiar spontan", se precizează într-un comunicat emis de Salvamont Argeș.

Sfatul Salvamont Argeş vă avertizează să nu încercați să urcați pe traseele închise şi să cereți informaţii salvatorilor montani din zonă, sau la Dispeceratul Național Salvamont, formând 0SALVAMONT.