România pe locul 46 în clasamentul mondial al Libertății Presei

Într-un clasment realizat de Reporters Without Borders (RSF), cu privire la indicele libertății presei, România se plasează pe locul 46 din totalul de 180 de state.

Topul este o imagine a situației libertății presei în lume bazată pe evaluarea pluralismului, independenței mass-media, calitatății cadrului legislativ și siguranței jurnaliștilor din fiecare țară. Autorii țin să precizeze că indexul se referă numai la libertatea presei și nu măsoară calitatea jurnalismului.

Astfel, potrivit RSF, mass-media din România a devenit în ultimii ani un instrument de propagandă politică. Această transformare a presei este, în special, vizibilă în anii electorali. Atât politizarea excesivă a mijloacelor de informare în masă, cât și mecanismele de finanțare corupte, politicile editoriale subordonate intereselor proprietarilor au condus la limitarea libertății de exprimare în practica jurnalistică.

 

Cu toate acestea, țara noastră înregistrează o creștere ascendentă la acest capitol. Astfel, anul trecut România ocupa în acest clasament locul 49, iar în 2015 – locul 52.

Publicat în fiecare an, începând cu 2002, indicele libertății presei este un punct de referință pentru mass-media din întreaga lume și este folosit de diplomați și entități internaționale, cum ar fi: Organizația Națiunilor Unite, Banca Mondială etc.

Anul acesta primele 10 poziții din top sunt ocupate de țări precum: Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda, Costa Rica, Elveția, Jamaica, Belgia și Islanda.