S-a încheiat Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă

În perioada 17-25 februarie  la Cabana Capra Transfăgărășan, la o altitudine de 1.700 metri, s-a desfășurat Stagiul Național de Formare al Unităților Canine de Intervenție la Avalanșă, forma de specializare în meseria de salvator montan, cod COR 541904.
Pe parcursul a nouă zile, unitatea canină (conductor + câine) a trebuit să progreseze în așa fel încât, la examenul final, să dovedească capabilitatea accesului oriunde în zona montană, să execute misiunea de salvare prin găsirea a minimum două victime umane îngropate în zăpadă pe o suprafață de 2 hectare, după care să arate că se poate retrage în siguranță. Probele de acces au inclus schiul de tură, rapelul pe stâncă și/sau gheață, precum și alte situații care pot fi întâlnite în timpul unei acțiuni de salvare. Unitățile canine candidate sunt cele care au trecut evaluarea cu caracter obligatoriu și eliminatoriu, în perioada 10 - 14 decembrie 2017, la Cota 2000 Transfăgărășan.

CITEȘTE ȘI ... Munții Făgăraș - Risc de avalanșă de gradul 3 generalizat!


Astfel, au participat pentru brevetare sau pregătire echipaje din Alba, Neamț, Hunedoara, Bihor, Gorj, Bacău și Sibiu. Întrucât mai sunt câteva unități canine de intervenție la avalanșă care nu au reușit să se prezinte în ziua examinării, se va mai organiza încă o sesiune de examinare, în luna martie, la Cota 2000 Transfăgărășan. Reconfirmarea anuală a brevetului este obligatorie pentru menținerea statutului operațional al unității canin