Săptămâna aceasta încep audierile în procesul primarilor argeşeni

Săptămâna trecută, s-a consumat un nou termen în dosarul în care fostul preşedinte Constantin Nicolescu, deputatul Mircea Drăghici şi zeci de primari argeşeni sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Până acum, şedinţele de judecată au avut ca obiect principal discutarea cererilor şi a excepţiilor ridicate de către părţi, însă, aşa cum reiese din încheierea şedinţei din 15 martie, săptămâna aceasta începe judecarea pe fond şi audierea inculpaţilor şi a martorilor. Între timp, unii dintre primarii inculpaţi în dosar au încercat să se spele pe mâini, sperând să paseze vina în ograda consilierilor locali cu ajutorul unei expertize extrajudiciare care i-a scos curaţi ca lacrima.

 Interceptările da, expertizele ba


Încheierea de şedinţă din 15 martie cuprinde, printre altele, lista tuturor probelor admise în dosar. Anterior, judecătorii eliminaseră interceptările telefonice din dosar, aceasta fiind o decizie în premieră în justiţia românească. În toamnă, însă, un alt complet al Instanţei Supreme a admis contestaţia DNA în ceea ce priveşte decizia de eliminare a interceptărilor, astfel că acestea au revenit în lista probelor admise, care mai cuprinde şi toate declaraţiile inculpaţilor şi ale martorilor.

CITEȘTE ȘI ... ATENȚIE! Medicamentul cel mai des utilizat crește MASIV riscul de stop cardiac

De asemenea, magistraţii au respins săptămâna trecută cererile de efectuare a unei expertize financiar-contabile şi audierea altor martori decât cei aflaţi deja pe lista celor care urmează să fie audiaţi. Instanţa a stabilit, cu acest prilej, şi un calendar al audierilor ce urmează să fie făcute în faţa instanţei în perioada următoare. Astfel, săptămâna aceasta, pe 21 martie, seria audierilor este deschisă chiar de către fostul preşedinte Constantin Nicolescu, urmând ca acestea să continue şi să se întindă şi după vacanţa judecătorească.
 Primarii au încercat să scape de prejudicii cu mâna consilierilor
În ciuda faptului că magistraţii au respins efectuarea unei expertize, inculpaţii din dosarul Consultanţa încearcă să se folosească de una făcută de către expertul Daniel Silviu Udrescu, la solicitarea deputatului Mircea Drăghici, conform căreia prejudiciul din acest dosar ar fi zero şi primarii ar trebui absolviţi de vină. Pe acest document s-au bazat o parte din primarii aflaţi pe lista inculpaţilor în dosarul Consultanţa, care au cerut consilierilor locali din propriile comune să-şi însuşească această expertiză şi să renunţe la a se constitui parte civilă în dosar. Pe lângă „ştergerea” din pix a prejudiciilor, raportul de expertiză mai consemnează şi alte aspecte care lasă de înţeles faptul că principalii vinovaţi în afacerea serviciilor de consultanţă ar fi consilierii locali: „Hotărârile Consiliilor Locale sunt acte administrative ce nu pot fi contestate de primar, deci primarul nu poate răspunde pentru ele... Atât criticile specialistului DNA, cât şi ale procurorului după caz sunt fără bază legală, fiind în directă contradicţie cu Art. 11 din Codul fiscal, ambii neavând competenţa să judece decizia economică a Consiliului Local, singura autoritate ce putea contesta legalitatea HCL fiind Prefectul... (n.red. - la vremea respectivă, prefectul judeţului era Ion Popa). Rechizitoriul este în eroare învinuind primarul pentru hotărârile Consiliului Local” - se arată în raportul de expertiză. Familia primarului decedat de la Uda îi moşteneşte belelele penale

Imediat după izbucnirea dosarului, procurorii au pus sechestru pe bunuri sau bani până la concurenţa sumelor estimate ca prejudiciu în raportul economic întocmit de către DNA. Dintre cei 35 de primari şi foşti primari inculpaţi, doi au decedat între timp şi aici vorbim de Nicolae Smădu, fostul primar al comunuei Domneşti, şi de Marcel Ciobanu, fostul primar al comunei Uda. În cazul lui Marcel Ciobanu, instanţa a decis ca moştenitorii să fie introduşi în cauză şi să suporte eventualele consecinţe de ordin financiar ale acestui dosar. Curios însă că în cazul familiei lui Nicolae Smădu deocamdată instanţa nu a dispus o măsură similară.

Sursa: Saptamanalul Ancheta