Scandal la UPIT! Profesor universitar - acuzat că le-a luat studenților banii

Ana-Maria Cucu, Viorica Dinu, Dorin-George Dinu, Denisa-Georgiana Iliuță, Marin Leahu, Marius Manea, Laurențiu-Valentin Pasăre și Georgia Dorescu sunt studenţi ai Universităţii din Piteşti, la Pedagogie Muzicală. În prag de licenţă, cei opt studenţi s-au trezit exmatriculaţi şi nu mică le-a fost mirarea când au aflat motivul: anume că nu îşi plătiseră taxele. Ce se întâmplase, de fapt? Studenţii, mult prea ocupaţi cu serviciile pe care le au, îi dăduseră profesorului Paul Baidan banii de taxe ca să plătească el în locul lor. Banii însă nu au mai ajuns în contabilitatea universităţii, a cărei conducere, neştiind situaţia, a decis să-i dea afară pe studenţii „rău-platnici”. În momentul în care au aflat că au fost exmatriculaţi, cei opt studenţi s-au adresat conducerii UPIT. Astfel, s-a aflat că profesorul Paul Baidan a încasat banii de taxe de la studenţi şi i-a predat secretarei, însă aceasta a uitat să raporteze la contabilitate. O deficienţă de sistem care i-a costat pe cei opt studenţi facultatea.

 „Nu este prima dată când am procedat așa”
Profesorul Baidan, care susține că banii s-au regăsit ulterior în contabilitatea instituției imediat după ce a izbucnit scandalul, povesteşte cum s-a ajuns la această situaţie: „Majoritatea dintre studenții în cauză sunt instrumentiști la diferite ansambluri, la operetă, cântă la spectacole, la nunți sau botezuri. De aceea, din lipsă de timp, având în vedere că ne întâlnim mai mult în viața privată și suntem amici, ba chiar lucrăm uneori în timpul liber împreună, am ales această modalitate de achitare a taxelor. M-au sunat: «Hai, profesore, să-ți dăm banii, că noi avem spectacol!». Și ne-am întâlnit. Nu este prima dată când am procedat așa. A fost o greșeală care din păcate s-a transformat într-un scandal uriaş. Evident că și ei au făcut scandal, pentru că știau că achitaseră taxele prin mine, dar figurau ca exmatriculați și riscau să piardă astfel examenul de licență”, a explicat profesorul universitar Paul Baidan.

Rectorul Universității din Pitești, Dumitru Chirleșan, a luat la cunoștință de situația creată și ne-a declarat că a încercat să remedieze situația legal, așa cum scrie la carte. Pe de altă parte, deşi nu este de acord cu această practică a plăţii taxelor prin intermediul cadrelor didactice - pe care vrea să o stopeze definitiv -, nu îi găsește o vină prea mare profesorului, considerând că acesta a încercat să-i ajute pe studenți, nu să le aducă prejudicii: „Paul Baidan este un profesor vechi și apreciat la noi în instiuție. În opinia mea, nu cred că a făcut altceva decât să încerce să îi ajute pe studenții care fac modulul de pedagogie muzicală. El este un soi de mama Dolores că pe umărul lui au plâns cei opt studenți. Practic, el i-a adus la secția de pedagogie. Aici este vorba despre sistemul care a fost implementat în universitate. Aceasta a fost o greșeală care nu se va mai repeta. Cel puțin nu atâta timp cât sunt eu aici. S-a acutizat prea mult fenomenul ăsta cu încasarea taxelor, pentru că era nevoie de bani, iar domnul profesor a zis că face un bine dacă ia banii direct de la ei, pentru că se întâlnesc des în spațiul privat. Așa a și făcut. Banii au fost predați, nu a plecat cu ei. Problema este că secretara și cei din departamentul de contabilitate nu au comunicat. De aici și sancțiunea secretarei. Secretara de la pedagogie știa că taxele fuseseră depuse, însă contabilitatea nu, și așa cei opt studenți s-au trezit exmatriculați”, a explicat situaţia creată Dumitru Chirleşan, rectorul Universității din Pitești.

Conducerea Universităţii din Piteşti a comunicat situaţia şi la Ministerul Educaţiei şi a solicitat un sfat referitor la procedura care trebuie aplicată în această cauză. „Sfatul primit a fost să solicităm Senatului Universităţii din Piteşti, anularea exmatriculării celor în cauză. În baza unei asemenea hotărâri a Senatului UPIT, cei în cauză ar urma să susţină examenul de licenţă în sesiunea de toamnă. Avem de-a face cu o situaţie dificilă a unora dintre studenţii noştri, creată de combinaţia lipsei de profesionalism a unei secretare cu anomaliile din procedurile interne ale UPIT, de necorelarea la momentul octombrie 2015 a situaţiei celor exmatriculaţi cu situaţia celor care totuşi îşi plătisera taxele. Echipa actuală de conducere a UPIT, sesizând atât situaţia dificilă, anormală şi regretabilă a studenţilor respectivi, cât şi deficienţele de management interne, a luat masurile care, legal, se pot lua, în condiţiile date. Vom repara situaţia matricolă a celor în cauză, iar procedurile interne sunt deja amendate, urmând a fi şi ele aprobate în şedinţa de Senat din 25.07.2016. Ministerul Educaţiei nu intervine în activităţile de management ale Universităţilor, noi doar le-am solicitat un sfat.” ne-a declarat rectorul Dumitru Chirleşan.