Schimbări de la ASF: Prețul poliției RCA ...

Perioada de plafonare a tarifelor RCA expiră la 19 mai. Încă de la jumătatea lunii martie, Autoritatea de Supraveghere Financiară a pregătit un set de măsuri care să facă trecerea mai lină.

Pe 12 aprilie, autoritatea a publicat pe site-ul instituției un proiect de modificare a Normei 39/2016 privind asigurările auto. Mai mult de formă decât de fond, modificările propuse de ASF prevăd însă şi modificarea entităţii care aprobă scumpirea/ieftinirea tarifului RCA cu 30 de zile înainte de intrarea în vigoare a noului tarif. Astfel, dacă până acum modificările de tarife se făceau cu aprobarea ASF, de acum înainte un actuar independent va trebui să analizeze, să întocmească un raport şi să certifice faptul că schimbarea tarifului RCA este una întemeiată. Numai în funcţie de acest raport actuarial, ASF va emite avizarea sau nu a noului tarif.

Îngheţarea tarifelor la RCA pentru toate categoriile de clienţi a fost introdusă pe 18 noiembrie 2016 printr-o ordonanţă de urgenţă emisă de guvernul Cioloş. Plafonarea tarifelor la RCA este valabilă timp de şase luni, ceea ce înseamnă că pe 19 mai piaţa ar trebuie să treacă din nou la preţuri libere. Trecerea nu va fi însă directă, iar pentru o perioadă companiile de asigurări vor trebui să vândă poliţa RCA luând în calcul un tarif de referinţă stabilit de ASF împreună cu un consultant independent şi specialişti de la Banca Mondială, după cum declara preşedintele Autorităţii, Mişu Negiţoiu, în urmă cu nici o lună.


Sursa: economica.net