Scumpiri și concedieri din cauza TAXEI PE AMBALAJE

Producătorii avertizează că taxa pe ambalajele nereciclate va duce la concedieri masive și la scumpiri ale alimentelor în această primăvară. Reprezentanții industriei alimentare vor plăti din nou 2 lei pe kilogramul de deșeuri nereciclate, 25 ianuarie fiind data limită la care producătorii trebuie să depună declarația privind fondul pentru mediu. 

În anul 2016, producătorii au achitat amenzi de sute de milioane de euro pentru că nu au reciclat ambalajele de sticlă, metal sau carton. Ministerul Mediului nu a răspuns până acum la o solicitare legată de acest subiect.

CITEȘTE ȘI ... Încă o taxă va fi eliminată!

Borcanele de sticlă în care sunt ambalate iaurturile sau compotul, sticlele cu apă minerală sau conservele de metal pot fi reciclate de producători – prin achitarea unei taxe către firmele de reciclare – sau individual de fiecare producător. Însă, reprezentanţii industriei alimentare spun că şi acum se va repeta povestea de anul trecut. Firmele de profil nu şi-au respectat promisiunile de reciclare a 60% din cantitatea de ambalaj produsă, iar amenzile au fost plătite de producători. Practic, România recicla doar pe hârtie şi ca să evite amenzile uriaşe, marile companii producătoare de alimente şi băuturi reciclau fictiv. Frauda a fost de 54 de milioane de euro.

Acum, spun producătorii, unele firme de reciclare au mărit tarifele şi de 10 ori. Aşa că sunt câteva zeci de fabrici şi producători care nu au încheiat contracte, dar nici nu au reciclat pe cont propriu, astfel încât să respecte normele de mediu.

Sursa: businessmagazin.ro