Seceta a distrus recoltele pe 15.000 de hectare în Argeș

Pentru că nici vara aceasta nu am scăpat de secetă, specialiștii din cadrul Direcției Agricole Argeș au demarat operaţiunile de evaluare a terenurilor pe care culturile au fost compromise de lipsa apei. La o primă estimare, se pare că, față de anul trecut, pagubele sunt ceva mai mici, situându-se cam la jumătate față de cele înregistrate în 2015, când agricultura judeţului a fost lovită puternic de seceta prelungită.

CITEȘTE ȘI ... VIDEO EXCLUSIV! SCENE DE LA CIRCUL LAS VEGAS VARGAS CARE ÎȚI TAIE RĂSUFLAREA!

Astfel, estimările preliminare arată că aproximativ 15.000 de hectare de culturi agricole, păşuni şi livezi au fost calamitate. Cele mai afectate zone sunt, cum era şi de aşteptat,  cele din sudul județului, cel mai mult având de suferit recoltele de porumb. Calculele arată că nici mai mult, nici mai puțin de 9.043 hectare cultivate cu porumb - adică 73% din suprafaţa totală în județul Argeș - au fost afectate de secetă.

Pe locul al doilea în ceea ce priveşte proporțiile dezastrului sunt culturile de floarea-soarelui, 4.660 de hectare reprezentând 72% din total având de suferit din pricina lipsei de apă. De asemenea, au fost afectate 533 de hectare de soia, 293 de hectare cu plante de nutreț, 15 hectare cultivate cu legume, dar și 329 de hectare de pășuni.

„Potrivit Ordinului Prefectului nr. 255 din 11 august 2016, s-au înfiinţat la nivelul primăriilor comisii mixte de evaluare a suprafeţelor calamitate de secetă, în eventualitatea acordării unor despăgubiri de către stat. Fermierii păgubiţi trebuie să se prezinte la primărie, unde depun o cerere pentru evaluarea pagubelor”, ne -a declarat directorul Direcției Agricole, Corneliu Vasilescu.

CITEȘTE ȘI ... CRIZĂ DE MEDICI ÎN ARGEŞ!

La nivelul fiecărei primării s-a constituit, aşadar, o comisie formată din specialiști din cadrul administrației publice respective, din reprezentanți ISU și APIA, comisie care va face evaluarea la fața locului. Ulterior concluziile comisiei vor fi transmise către Direcția Agricolă, unde se va trece la o evaluare estimativă. În cazul în care Ministerul Agriculturii va decide acordarea de despăgubiri, fermierii sau reprezentanții asociațiilor agricole pot depune dosarele. 

Sursa: Sapatamanalul Ancheta