Semnal de ALARMĂ: În fiecare an, zeci de minore din Argeş devin mame!

Semnal de ALARMĂ: În fiecare an, zeci de minore din Argeş devin mame!

Anual, o mamă din zece care dau naștere unui copil în România este adolescentă. Cel puțin asta spun statisticile actuale consemnate la nivel național. Anul trecut, la Spitalul Județean Argeș, figurau în scripte 20 de copile care au dat viaţă altor copii. Numărul lor însă poate fi mult mai mare, pentru că multe vin fără acte şi nu declară vârsta reală. Mai mult, sunt minore din Argeş care nasc în afara județului și aici facem referire le cele de familie bună, care de multe ori chiar la naștere își văd copilul pentru ultima dată. La Direcția Generală pentru Protecția Copilului nu ajung toate datele, pentru că mare parte dintre acestea se întorc în familii. Altele se căsătoresc de la 16 ani și atunci nici primăriile nu mai raportează către DGASPC, ne-a povestit directorul adjunct, Iuliana Matei. Din păcate, deşi trăim într-o eră a tehnologiei şi informaţiei,  numărul fetelor care rămân însărcinate la vârste la care prietenele lor încă se uită la desene animate cu inorogi este în creştere.

 Fetele sunt împinse uneori chiar de familie să renunțe la școală și să facă copii

Asistenții sociali cunosc sute de povești ale mamelor minore, împinse chiar de către propria familie. Sunt familii numeroase cu câte patru, cinci copii, cu situație materială proastă şi un nivel de educaţie şi mai precar şi în care părinții sunt total depășiți de situaţie. Nu îi pot ține nici la școală, nu le poate oferi niciun viitor. Și atunci, odată ce îi văd ajunşi la vârsta adolescenței, îi determină să își creeze propriile familii, în special pe fete. La băieți țin mai mult și îi vor aproape pentru că sunt buni de muncă. Astfel că multe fete provenite din astfel de familii, începând cu vârsta de 13 până la 16 ani, sunt retrase de la școală pe motiv de lipsă de bani, însă încurajate să aibă relații și, de ce nu, să facă copii, pentru că așa au măcar asigurat un trai din alocația copilului. Și-apoi unde mânâncă unul, mânăncă și doi... Dacă ulterior relațiile se finalizează cu căsătorie sau nu, asta contează mai puțin. Cel puțin pentru o perioadă, tatăl sau familia viitorului tată le vor lua lor beleaua de pe cap. Este și cazul a două mame minore care au dat naștere unor copii, dar, pentru că au fost părăsite, una dintre ele având iubitul arestat, au ajuns ulterior la Centrul de la Câmpulung. Aici psihologii și asistenții sociali s-au ocupat și de ele. Pas cu pas. Au învățat să devină mame, au căpătat încredere în ele și acum învață o meserie. Niciuna dintre ele nu a avut însă intenția să își abandoneze copilul.

Devin peste noapte oameni mari

Mare parte dintre ele nu știu bine ce li s-a întâmplat. Devin peste noapte oameni mari. S-au cunoscut pe rețelele de socializare cu băieții, au început discuțiile, apoi și-au anunțat familia că au un prieten. Au continuat plimbările, mai întâi pe strada ei ţinându-se de mână, apoi mai departe în alt cartier, apoi o seară între fete... Chiar dacă în tot acest timp îi răsunau în cap cuvintele mamei: „Ai grijă ce faci să nu rămâi gravidă!”

Este și povestea Ioanei, o adolescentă care la 16 ani a dat naștere unui băiețel și pe care familia nu a abandonat-o. Mama ei are 43 de ani și este bunică. Pe cea mai mare dintre cele trei fete pe care le are a născut-o și ea tot la 15 ani. Dar era deja măritată. Nici nu a vrut să audă că fiica ei cea mică va deveni mamă. S-a gândit mai întâi că ar fi bine să facă întrerupere de sarcină. Nu s-a mai putut. La niciun cabinet privat și nici la spital, pentru că fata era minoră. Însă când a văzut mogâldeața de numai două zile la spital, s-a îndrăgostit iremediabil de copil. Și i-a luat pe amândoi copiii acasă. Ea muncește ca femeie de serviciu pe la scările de bloc, iar la sfârșit de săptămână face curățenie prin casele „cucoanelor” cu stare. Bărbatul muncește pe șantier și așa cum pot se descurcă să îl crească și pe nepotul venit în familie pe neașteptate. Minora a fost sprijinită și de către asistenții sociali din cadrul serviciului de monitorizare a mamelor minore din cadrul DGASPC. A primit asistență psihologică, sprijin și practic a învățat să devină mamă.

La acest moment, în cadrul DGASPC Argeș, sunt înregistrate 16 minore care și-au dat copiii în plasament, una dintre mame chiar doi, pentru că a avut sarcină gemelară. La nivelul anului trecut au fost trecute în evidențele DGASPC 20 de minore, iar acum, în 2019, până în prezent, sunt înregistrate doar două. Față de anul 2017, când în scripte erau doar 11 minore mame, un an mai târziu au fost înregistrate 20. Rămâne de văzut dacă până la finele acestui an numărul lor va crește semnificativ. Cel puțin al celor care ajung să fie luate oficial în evidențele Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș.