Sf. Nicolae: Mesaj pentru argeșeni din partea Primăriei Pitești!

Sf. Nicolae, pe care îl sărbătorim astăzi, să vă găsească bucuroși, sănătoși, alături de cei dragi, să vă dăruiască cele așteptate, să vă împlinească dorințele și cele mai ambițioare visuri.
Tuturor celor care își serbează onomastica, le doresc să aibă parte de o zi specială alături de cei dragi!

La multi ani!

Cornel Constantin Ionică, Primarul Municipiului Pitești


 

Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 decembrie, supranumit şi “Făcătorul de minuni”, patron al Greciei şi al altor oraşe din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București păstrează mâna dreapta a sfântului Nicolae, dăruită, potrivit documentelor, de Arhiepiscopia din Bari domnitorului Mihai Viteazu.

Sfântul Nicolae. Cei mai mulți creștini care au venit deja să se reculeagă în față raclei știu povestea Sfântului Nicolae, așa cum a fost ea reținută în izvoarele ortodoxe. Nicolae a fost un creștin prigonit și închis pentru credință. Ideea de dărnicie vine din povestea a 3 fete sărmane, care nu se puteau mărită, pentru că nu aveau zestre. Nicolae le-a dat 3 pungi cu galbeni, ca să nu cadă în păcatul desfrâului.

Sfântul Nicolae. Sunt peste 400 de ani de când Mihai Viteazu ar fi adus de la Bari mâna dreapta a Sfântului Nicolae, la care vin marți pelerinii. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române spun că a fost un dar din partea italienilor, pentru luptele duse de domnitorul nostru. Lucrările de renovare a Bisericii Sf. Gheorghe Nou au scos la iveală un document lăsat în 1599 chiar de Mihai Viteazu. O inscripție cu litere chirilice, pusă lângă casetă de aur în care au fost ferecate moaștele. Pelerinajul la relicvă Sfântului Nicolae continuă până joi după amiază.