Sfântul Nicolae – tradiţii și obiceiuri!

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi din ţara noastră. El este iubit şi aşteptat cu nerăbdare de toţi oamenii, dar mai ales de copii.
Sfântul Nicolae sau Moş Nicolae, cum îl ştiu mai toți copiii, s-a născut în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astăzi. Este ales să conducă eparhia din Mira Lichiei. Primeşte această demnitate după ce Hristos i s-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia. Sfântul Nicolae este cunoscut mai ales pentru binefacerile sale. Sfântul Nicolae este sărbătorit în calendarul bizantin, dar şi în cel latin, luteran sau anglican, în data de 6 decembrie.

CITEȘTE ȘI ... (video) Polițistul anului „recidivează” !


Potrivit tradiției, Moş Nicolae, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, vine la geamuri, vede copiii care dorm şi, dacă sunt cuminţi, le lasă dulciuri şi alte daruri în ghetuţe. Totodată, el este acela care-i pedepseşte cu o nuieluşă pe cei leneşi şi neascultători. Moş Nicolae nu se arată niciodată, iar povestea darurilor aduse pe furiş copiilor în această noapte a început acum foarte mult timp.

În unele zone ale ţării, în ziua de Sfântul Nicolae, oamenii aduc în casă crenguţe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguţe vor inflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor şi plin de satisfacţii.
La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete şi aleg gazda în casa căreia repetiţiile pentru colinda de Crăciun şi de Anul Nou vor avea loc.

CITEȘTE ȘI ... Accident mortal la o firmă de construcții din Pitești!

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moşul iţi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar daca nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Conform tradițiilor româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec şi protejează soldaţii pe timp de război. De asemenea, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, muritorii de rând, se spune că preț de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

De-a lungul timpului numele Nicolae a devenit unul foarte răspândit. El este format din cuvintele greceşti: nike – victorie, biruinţă si laos – popor, şi are înţelesul de „om ce face parte dintr-un popor victorios”

CITEȘTE ȘI ... (video) TRAGEDIE în Argeș! Un bărbat a fost omorât de un porc mistreț!

Astăzi, moaştele sale se află în biserica din Bari, deşi părticele din ele au ajuns în mai multe biserici din lumea creştină. O mică parte din acestea se află la Mănăstirea Aninoasa din judeţul Argeş şi, din secolul XIX, mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se păstrează la Biserica Sf. Gheorghe Nou din Bucureşti.