Sindicaliștii din domeniul sănătății anunță mitinguri și proteste de amploare în Capitală!

Membrii  Federației sindicale SANITAS se pregătesc de organizarea unor proteste și a unui miting, în perioada următoare. Nemulțumirile au survenit din cauza limitării sporurilor la ordonatorul principal de credite, eliminarea tichetelor de masă, precum și de noua propunere cu privire la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Cu privire la această situație, președintele SANITAS Argeș, Doina Fănică, ne-a declarat un punct de vedere:

“ Prin organizarea acestor acțiuni vrem să atragem atenția domnilor guvernanți cum că nemulțumirile membrilor noștri de sindicat sunt din ce în ce mai mari! Având în vedere că se dorește transferul contribuțiilor CAS și CASS de la angajtor către angajat, fără sursă financiară. Sunt unele venituri care vor scădea, mai ales după sistarea tichetelor de masă, iar pentru salariile mici va reprezenta o scădere de peste 10%.  O altă decizie care a stârnit nemulțumiri este și tăierea anumitor sporuri de periculozitate pentru cei ce lucrează în spitalele de psihiatrie, TBC etc.  După legea salarizării, începând din luna martie acacestui an, beneficiază  doar medicii și asistenții din unitățile medicale publice, restul personalului nu beneficiază de aceste măriri. Acest lucru a creat multe frustrări, având în vedere că anumite categorii vor avea parte de aceste măriri salariale etapizat până în anul 2022, spre deosebire de ceilalți. La mitingul ce urmează a fi organizat în Piața Victoriei, la sediul Guvernului, organizația SANITAS Argeș va participa cu un număr de 500 de membri.”

Iată și comunicatul de presă  publicat de AGERPRES:

"Consiliul Național al Federației SANITAS a hotărât câteva mișcări de protest în luna octombrie. Vom începe cu strângerea de semnături pentru o posibilă grevă, dar până atunci vom încerca câteva pichetări la sediul ministerelor Finanțelor, Sănătății și Muncii, în săptămâna 2-6 octombrie. Vrem să organizăm un mare miting în data de 19 octombrie, unde estimăm să avem în jur de 15-20.000 de participanți.În principal sunt două-trei motive, dar foarte importante, care au impact devastator în sistemul de sănătate și asistență socială. Lista este însă foarte lungă. Cele două-trei importante sunt limitarea sporurilor la nivelul ordonatorului principal de credite, iar așa cum am spus încă din luna mai, când încă nu se publicase în Monitorul Oficial, Legea salarizării, care duce clar la scăderi de venituri în sănătate, pentru că spitalele mari nu se vor putea închide pe acest 30%, ordonatorul principal de credite fiind Ministerul Sănătății. De asemenea, tichetele de masă vor dispărea de la 1 ianuarie, chiar dacă se spune că de la 1 decembrie 2018 se va acorda acea normă de hrană. Oamenii nu pot trăi cu promisiunea că între ianuarie și decembrie anul viitor nu vor lua nimic. Al treilea motiv este posibila trece a contribuțiilor de la angajator la angajat. Aceasta, după calculul nostru, pentru fiecare categorie profesională în parte va duce la scăderi de venituri ", a declarat, pentru AGERPRES, președintele Federației sindicale SANITAS București, Viorel Hușanu.