Sociolog: „Părinții își lasă copiii pe telefon și tabletă câte 7 - 8 ore pe zi și apoi sunt uimiți că aceștia trăiesc...

În ultima perioadă, mediul online a fost invadat de informații înfiorătoare cu privire la un joc extrem de periculos pentru tineri, ce a făcut, până în momentul de față, peste 130 de victime. Conceput și promovat de Budeikin, un tânăr rus, jocul a fost lansat pe rețeaua de socializare Vkontakte și a devenit extrem de cunoscut și mediatizat, într-un timp foarte scurt, în multe țări din estul Europei, inclusiv în România.

Jocul câștigă încrederea tinerilor, oferindu-le o conexiune virtuală cu un așa-zis îndrumător - administrator, care le dă de îndeplinit mai multe sarcini terifiante, pe tot parcursul jocului, care durează 50 de zile. Îndrumătorul le amintește celor ce încep să joace că, odată intrați în horă, nu mai pot renunța, amenințându-i chiar și cu uciderea membrilor din familie. Una dintre primele sarcini presupune tăierea pe corp a diferite semne, cifre sau forme pentru a marca și dovedi implicarea în joc. În următoarea etapă, tinerii sunt puși să vizioneze filme horror, să își țină respirația sau să se trezească noaptea pentru a duce la îndeplinire diverse porunci.

CITEȘTE ȘI ... ZONĂ REZIDENȚIALĂ ÎN PITEȘTI! 250 de apartamente vor fi construite


Psihoza acestui periculos joc s-a răspândit incredibil de repede, luând prin surprindere și șocând o lume întreagă. Deși canalele media au adus în prim-plan informații reale despre pericolul jocului automutilării sau al morții – așa cum mai este denumit – joc ce duce, într-o etapă finală, la sinucidere, tot mai mulți tineri și copii sunt cuprinși de curiozitatea de a-l accesa.

Pe scurt, informația despre acest joc sună cam așa: dacă nu îndeplinești poruncile și mai ales pe ultima, de a te sinucide, tu sau familia ta veți avea de suferit. Mai mult, o parte dintre copii bravează față de alții susținând în fața lor că ei sunt jucători ai „balenei albastre”.

CITEȘTE ȘI ... Accident în Argeș! Un autobuz de la DACIA a fost lovit!


Tentaculele caracatiței acestui joc al morții au ajuns până în Argeș, unde, săptămâna trecută, polițiștii au demarat investigații, după ce un elev din comuna Hârsești și alți 9 copii din Curtea de Argeș au ajuns la spital, cu tăieturi pe mâini și picioare.

 Fenomenul a scăpat de sub control și a generat o isterie în masă


Dacă la început s-a vehiculat ideea că „balena albastră” este o fabricație rusească creată cu anumite scopuri, acum este clar că fenomenul a scăpat de sub control și a devenit o isterie în masă a societății. A apărut deja, în țară, o serie de cazuri ce par să fie inspirate de acest joc, iar astfel de știri nu fac decât să alimenteze „focul jocului” deja pornit. Foarte mulți sunt de părere că toată această mediatizare de către presă, a subiectului, face mai mult rău, deoarece din ce în ce mai mulți copii și adolescenți vor afla despre joc și vor fi tentați să-l încerce.

 „Un joc bazat pe frică. De unde vine această frică?”
Directorul Bibliotecii Județene, Octavian Sachelarie, reputat sociolog argeșean, a indicat mai multe aspecte care ar trebui să ne pună pe toți pe gânduri.

CITEȘTE ȘI ... ȘOC! Video - cameră de supraveghere - de la accidentul grav de la Leoni!

Din punct de vedere sociologic, domnul Sachelarie consideră că acest cumplit joc generează curiozitate, creează vulnerabilitate și labilitate în rândul copiilor, dar și teamă.

Peste toate acestea se adaugă și lipsa unor psihologi bine pregătiți, nu făcuți pe bandă rulantă: „Greșește societatea românească, nu mai există niciun fel de control social. Sunt copii cu anumite probleme, labilitate accentuată, căutări care nu-și au rostul, lipsa de comunicare. Toată lumea, părinții și școala, acceptă într-o veselie situația în care copiii stau câte șapte – opt ore cu nasul în tabletă, chestiuni care nu aduc informații valoroase și cultură. Și asta avem. Aici ar trebui să se întărească școala și psihologii autentici, pe care nu-i avem. Atâta vreme cât lucrurile sunt scăpate de sub control, nu avem la ce să ne așteptăm prea bun. Tot ce putem face noi, ca instituții de cultură, trebuie să le oferim alte perspective, alte preocupări, pe care, din păcate, nu le mai oferă nimeni, nici societatea, nici familia. Ce să mai înțeleagă și copiii din nebunia pe care o trăim?! Toată treaba asta se bazează pe frică, jocul se bazează pe frică. De unde provine această frică? Aceasta este problema psihologilor și a sociologilor, pentru că stăm pe niște nisipuri mișcătoare, rău de tot.”, a precizat sociologul Octavian Sachelarie.

Autoritățile îngrijorate - ședințe cu părinții în tot județul

Conducerea Inspectoratului Județean Școlar a anunțat, săptămâna trecută, după ce au fost primite informări de la Minister, că face apel la toți factorii implicați pentru ca acest fenomen să nu ia amploare în Argeș.

De asemenea, la nivelul tuturor unităților de învățământ vor avea loc ședințe cu părinții pentru a îi informa cu privire la acest joc:

„Facem apel către toţi factorii implicaţi, instituţii ale statului, cadre didactice şi părinţi, să ia măsurile necesare pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete. (n.r. cele de la Curtea de Argeș și Hârsești). Vom face şedinţe cu părinţii în tot judeţul, pentru a-i informa despre acest fenomen”, a mai spus inspectorul şcolar general, Dumitru Tudosoiu.

CITEȘTE ȘI ... ACUM ÎN ARGEȘ: Un cetățean și-a incendiat mașina!

Conform primelor investigații făcute de inspectorii școlari, situație raportată și către polițiștii argeșeni, există indicii conform cărora copiii implicați în incidentele de săptămâna trecută au acționat din teribilism, încercând să demonstreze și să braveze că sunt și ei implicați în jocul „balena albastră.”

 Poliția argeșeană a demarat investigații

Inspectorul-șef al poliției argeșene, Ionel Ispir, a declarat că, la nivelul județului, au fost demarate cercetările de rigoare impuse de apariția cazurilor semnalate, însă informări asupra acestui fenomen fuseseră făcute încă de săptămânile trecută, când au apărut primele suspiciuni ale accesării jocului ucigaș de către copii și adolescenți din țară: „Poliția va investiga toate indiciile în cazul în care acestea există și vom lua toate măsurile necesare, în funcție de ceea ce vom constata.”