Acuzaţii de bullying la Şcoala Nr. 2 din Piteşti: „Copilul meu este bătut constant de colegi şi umilit de profesori!”

Acuzaţii de bullying la Şcoala Nr. 2 din Piteşti

„Copilul meu este bătut constant de colegi şi umilit de profesori!”

Săptămâna trecută, am primit la redacţie vizita unei tinere mame din Piteşti: „Sunteţi ultima speranţă a copilului meu! Nu ştiu unde să mai merg. Peste tot pe unde am fost, nimeni nu a făcut nimic. Copilul meu este hărţuit constant de colegi, ba până şi unii profesori au început să îl ia în râs.” ne-a spus pe un ton disperat Alina Dumitru. 


Alina are un fiu în vârstă de 13 ani, elev în clasa a VII-a A la Şcoala Gimnazială „Ion Minulescu” (fostă Nr. 2), din Piteşti. Băiatul, căruia din motive lesne de înţeles nu o să-i dăm numele, s-a mutat recent la această şcoală, fiind transferat de la Şcoala „Nicolae Bălcescu” (fostă Nr. 6), după ce familia şi-a schimbat domiciliul. Numai că, odată ajuns la noua şcoală, pentru adolescent a început coşmarul - sau cel puţin aşa susţine mama băiatului, care afirmă că fiul ei este supus în mod frecvent agresiunilor fizice şi verbale din partea colegilor:

„Când a început şcoala, au fost unele altercaţii cu colegii, pe care le-am considerat şicanări. Am zis că o fi mai greu la început şi că în timp situaţia se va schimba şi colegii îl vor accepta în colectivul lor. Numai că a fost din ce în ce mai rău”, ne-a povestit femeia. 

 

„Colegii l-au aşteptat pe băiatul meu la intrarea în clasă şi i-au dat pantalonii jos”

Potrivit mamei, conflictul cu colegii a escaladat până în punctul în care efectiv viaţa copilului său a fost pusă în pericol: „La aproximativ două luni după ce a început şcoala, băiatul meu a fost bătut crunt: l-au lovit cu pumnii în stomac şi l-au dat afară din clasă pe motiv că îi miroase sandvişul urât. Nu s-au oprit însă aici, unul dintre ei aplicându-i două picioare în spate, încât copilului meu efectiv i s-a oprit respiraţia.”,  spune cu vocea gâtuită de revoltă Alina Dumitru. Femeia acuză profesorii de la Şcoala „Minulescu” şi conducerea unităţii de învăţământ că, deşi fiul ei fusese lăsat fără suflare sub nasul lor, niciunul nu a considerat oportun să anunţe familia. 

CITEȘTE ȘI ... Anestezia generală pentru o banală intervenţie stomatologică - un capriciu fatal pentru micuţul Petru!


Un alt episod traumatizant pentru elevul aflat la vârsta adolescenţei, pe care tânăra mamă ni l-a relatat, s-a petrecut într-o dimineaţă: „Într-o zi, colegii l-au aşteptat pe băiatul meu la intrarea în clasă şi, când acesta a vrut să intre, i-au dat pantalonii jos. În vreme ce copilului meu îi venea să intre în pământ, ei se distrau şi se tăvăleau pe jos”, mai spune Alina Dumitru, care a ţinut să menţioneze că mai tot timpul vine acasă plin de vânătăi.


Aţi crede că nu se poate mai rău, însă mama adolescentului de la Generală 2 declară că nu numai colegii îl ironizează şi îl hărţuiesc, ci chiar şi unele cadre didactice: „De parcă nu era de ajuns, băiatul meu e poreclit de colegi în toate felurile: îi zic Ciupaca, căţeluş de aprozar, săracule... Mai rău e că şi unii profesori - de istorie şi de sport - au început să îl strige cu porecla Ciupaca... Ce exemplu dau ei copiilor? Cum să nu continue colegii să îl chinuie pe băiatul meu dacă şi profesorii fac acelaşi lucru?! Copilul meu este bătut constant de colegi şi umilit de profesori!”, s-a plâns mama adolescentului.

Directorul şcolii: „Mama copilului se duce aiurea şi relatează din punctul dânsei de vedere”

Date fiind declaraţiile mamei, care conturează un caz clar de bullying, am pornit către Şcoala Gimnazială „Ion Minulescu”, pentru a afla şi poziţia profesorilor de aici vizavi de acest incident. Directorul şcolii, prof. Daniel Stemate, susţine că nu ştia de faptul că băiatul respectiv ar fi victima unui caz de bullying din partea colegilor săi, singurul incident de care are cunoştinţă fiind cel în care a fost lovit în spate de un coleg, încât i s-a tăiat respiraţia: 


„Mama copilului trebuia să fi venit la noi. Ea se duce peste tot, numai la noi nu vine. Am aflat că a fost şi la inspectorat. Ea se duce aiurea şi relatează din punctul dânsei de vedere. V-a spus că el practic nu a urmat cursurile cu ceilalţi copii, ci e venit din clasa a VII-a? Dânsa a venit de unde a venit tocmai pentru că băiatul avea aceleaşi probleme de integrare şi acolo. Eu nu am de unde să ştiu tot ce relataţi dumneavoastră, pentru că ea a venit punctual doar când a fost împins băiatul, atunci am chemat şi părinţii celuilalt copil şi s-a rezolvat!” -  a precizat directorul. 

CITEȘTE ȘI ... Al doilea român infectat cu coronavirus! Se afla pe aceeași navă cu argeșeanul ...

 

„Vi s-a părut că dânsa e o persoană credibilă, nu?”

Întrebat de ce nu a anunţat familia imediat după ce copilul a fost lovit violent, directorul şcolii a precizat că, la momentul respectiv, a considerat că nu se lovise aşa de rău, încât să îi sune părinţii: „El a avut o durere şi de asta am şi stat lângă el, şi eu, şi doamna inspectoare care era la oră, şi ceilalţi doi profesori. Avea o durere de moment şi respira mai greu, dar nu s-a impus chemarea Salvării. Practic, l-a îmbrâncit şi i-a luat puţin răsuflarea, că îl durea, avea un junghi!”, ne-a împărtăşit din cunoştinţele sale... medicale directorul Stemate, opinând, totodată, şi pe seama mamei reclamante. „Vi s-a părut că dânsa e o persoană credibilă, nu?”


Diriginta clasei unde învaţă băiatul se află în concediu medical de aproximativ o lună, însă am reuşit să discutăm telefonic cu domnia sa. În opinia sa, nu au fost incidente aşa grave, încât să fie considerat un caz de bullying, apreciind, pe de altă parte, că băiatul este „un copil sensibil şi supărăcios, dar care nu deranjează în timpul orei”.

Generalul Tudosoiu promite investigarea cazului 
„Nu am ştiut despre situaţie şi nu am fost nici anunţat. În cursul zilei de luni voi efectua o anchetă la Şcoala Gimnazială Ion Minulescu” ne-a declarat inspectorul şcolar general, Dumitru Tudosoiu.
 

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta