Cum se organizează proprietarii de pensiuni din Argeş pentru petrecerile de Crăciun şi Revelion

În vreme ce autorităţile din alte ţări au luat din timp măsuri în aşa fel încât spre sfârşitul anului să îşi permită o uşoară relaxare şi oamenii să se poată bucura cât de cât de sărbători, la noi perspectivele pentru un Crăciun şi un Revelion cu distracţie şi socializare sunt mai mult decât sumbre. Cifrele din statisticile cu infectări sunt în continuare mari, iar Argeşul chiar se „laudă” cu o poziţie de top, cu aproximativ 200 de cazuri noi pe zi în ultima săptămână. Multe localităţi au rămas sub semnul restricţiilor dure, aşa încât petrecerile, chiar şi într-un cadru restrâns, în multe zone sunt strict interzise. Astfel, incertitudine este cuvântul de ordine în rândul proprietarilor de pensiuni, care nu ştiu nici acum, cu doar câteva zile înainte de Crăciun şi Revelion, ce servicii vor putea oferi turiştilor de sărbători, în condiţiile în care statisticile pot da peste cap  orice planuri de distracţie şi de afaceri. 

CITEȘTE ȘI ... Vești bune argeșeni! Se vor organiza piețe volante și se permite mersul la colindat


Sub pretextul că suntem interesaţi să petrecem câteva zile de sărbători în zona de nord a judeţului, am sunat la câteva pensiuni pentru a vedea care este situaţia şi dacă acestea organizează sejururi în această perioadă. În vreme ce unii proprietari au decis să pregătească mese festive ca în fiecare an, alţii au ales să ţină lacătul pe uşă, cu atât mai mult, cu cât unele pensiuni se află şi în localităţi carantinate. Ce au răspuns reprezentanţii pensiunilor contactate de redactorii „Ancheta”, citiţi în cele ce urmează:

 

„Nu am scos nimic la vânzare, nu vreau să vă încurc!”


„Nu avem voie să organizăm mese de Crăciun. Noi, la Curtea de Argeş, suntem în scenariul roşu, nu ştiu dacă se ridică restricţiile până atunci şi nu vreau să vă încurc. Deci, avem închise momentan sălile de consumaţie, se serveşte numai pe terasă. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă nu a anunţat nimic. Începând cu data de 24 noiembrie, starea de urgenţă a fost prelungită cu 14 zile, nu ştiu cum vor evolua lucrurile şi, repet, nu vreau să vă încurc. Puteţi reveni, mă puteţi suna, nu am scos nimic la vânzare deocamdată, pentru că nu ştiu ce hotărâri se vor lua la nivelul judeţului.” - Pensiunea Mikelis – Curtea de Argeş.

 


„Fiecare grup o să aibă masa lui”


„Mai avem libere câteva camere, iar de Revelion este totul închiriat. Noi avem 20 de camere. Vom sta până când se poate, până ne retragem toţi la culcare, nu avem program până la 21.00. O să aducem şi o formaţie. Să sperăm că nu se întâmple ceva până atunci, în cazul în care ne bagă în stare de urgenţă, atunci anulăm şi dăm avansul oamenilor înapoi. Vom respecta programul de Crăciun şi Revelion cu tăiere de porc, cu masă tradiţională. Vom păstra distanţarea la mese, fiecare grup o să aibă masa lui, facem tot ce se poate să respectăm toate normele apărute”.  - Pensiunea Green House Turism – Podul Dâmboviţei.

 


„Pot să aduc şi muzică, dar numai până la ora 21, că vine poliţia!”


„La noi, de Revelion, pensiunea este ocupată de un grup. De Crăciun am doar o solicitare. Pensiunea este liberă, cred că 5 familii pot face Crăciunul fără probleme. Eu pot să aduc şi muzică, dar ştiţi că numai până la ora 21:00. Acum să vedem ce se mai întâmplă, nu ne lasă mai mult, ştiţi, vin cei de la poliţie şi verifică. Avem voie să servim masa, organizăm şi petrecere în restaurant, însă până la ora 21:00, dar nu mai mult, pentru că vin şi ne verifică. Dacă se închide cumva, vom returna oamenilor banii. Aşteptăm să vedem ce se mai întâmplă”. - Pensiuna Casa Domnească  - Curtea de Argeş.

 


 „Fiecare face chef pe barba lui”


„Nu facem nimic, pentru că ne aflăm în zonă închisă. Oricum nu avem voie la chefuri, la nimic. Legal nu ai voie să faci, acum fiecare face pe barba lui, dar noi nu facem. Noi avem mai multe camere, restaurantul este separat, deci nu e ca o căbănuţă. De obicei căbănuţele fac petreceri. Noi avem 22 de camere.” - Pensiunea Matrix – Curtea de Argeş.


Sursa: saptamanalul ancheta