De teamă să nu le spargă copiii - Sute de tablete şcolare au fost refuzate de părinţi!

Când s-a luat decizia efectuării orelor online, s-a pus şi problema lipsei dispozitivelor şi a internetului în cazul elevilor şi s-a găsit soluţia achiziţionării de tablete dedicate pentru cei care nu îşi permit o asemenea cheltuială. La început de an şcolar, Inspectoratul Şcolar General din Argeş a fost primul din ţară care a repartizat tabletele către elevii din grupele defavorizate, aflaţi pe lista de solicitanţi ai unui astfel de dispoziv. Circa 6.500 de tablete au ajuns în judeţ şi s-au împărţit rapid către şcoli pentru a ajunge la beneficiarii finali. 


La o lună de la această distribuţie, ISJ Argeş s-a trezit că unii părinţi au dat tabletele înapoi şi nu le mai doresc pe cele oferite de către stat.

„Am avut surpriza ca părinţii elevilor să nu mai dorească tabletele sau să refuze să le mai ridice de la şcoală. Când au aflat că răspund pentru integritatea dispozitivului şi că trebuie să suporte costurile dacă îl deteriorează, au preferat să le dea înapoi. Până acum estimăm, din ceea ce ni s-a semnalat, întoarcerea a 150 de tablete şi mai avem 500 pentru care nu s-a mai dorit ridicarea din partea părinţilor.”, ne-a declarat inspectorul şcolar general, Liliana Murguleţ.

Această situaţie a şi pus în impas ISJ-ul care se află în procedură de achiziţie pentru alte tablete.  În primăvară se ajunsese la o cifră uriaşă de cereri pentru tablete gratuite, undeva la peste 13.000, deşi iniţial doar 6.500 de elevi din medii defavorizate solicitaseră. Cu siguranţă, mulţi s-au gândit că nu le strică să primească o tabletă gratis, fără să cunoască faptul că o primesc în folosinţă, nu că le intră direct în proprietate şi trebuie să aibă şi grijă de ea. 

 


 Tablete gratuite pentru familiile cu mai mulţi copii


ISJ Argeş a gândit deja o strategie pentru ca tabletele să ajungă totuşi la elevi care au nevoie de ele.

„Vom extinde aria beneficiarilor. Până acum se încadrau doar copiii proveniţi din medii defavorizate, beneficiari de venit minim garantat, tichete sociale etc. Acum vom merge şi către familiile cu mai mulţi copii, în care, deşi părinţii sunt salariaţi, nu îşi permit să achiziţioneze asemene device-uri pentru fiecare copil pe care îl au la şcoală.”, ne-a explicat inspectorul şcolar general, Liliana Murguleţ.


Cele 6.000 de tablete care au ajuns la elevii argeşeni, puse gratuit la dispoziţie, au fost pregătite special pentru şcoala online. Pe fiecare tabletă s-a instalat un soft dedicat şi a fost conectată la platforma online a şcolii, putând fi utilizată strict pentru orele online.

„Suntem pregătiţi pentru orice provocare, iar principala noastră preocupare este ca şcoala să se deruleze fizic şi în siguranţă pentru profesori şi elevi.”, a mai adăugat inspectorul general Liliana Murguleţ. 

Sursa: saptamanalul ancheta