Derogare la vânătoare în Argeş pentru 87 de urşi, lupi şi pisici sălbatice

Săptămâna trecută, a fost pus în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Mediului, un proiect de ordin privind derogările de vânătoare, care permite împuşcarea a 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice. Această propunere a lansat un val de controverse în rândul organizaţiilor de protecţia mediului, care au lansat şi petiţii pentru stoparea acestui proiect ce dă undă verde pentru împuşcarea a 1.691 de animale. Pentru Argeş, au fost repartizate drept cote de vânătoare 35 de urşi, 37 de lupi şi 15 de pisică.

După cum se arată în ordin, este nevoie de această derogare, deoarece cele trei specii protejate prin lege au produs pagube. „În cazul pisicilor sălbatice nu există niciun caz semnalat de producere de pagube, rolul ordinului de ministru fiind, deci, în mod evident, o iniţiativă de susţinere a industriei vânătorii pentru trofee care nu își are locul în România, ultima ţară din Uniunea Europeană care are şansa să asigure viitorul acestor specii la nivel continental.”, se arată în comunicatul WWF.
Organizaţia WWF consideră că această derogare este un paravan pentru interesele vânătoreşti, iar în urma aplicării ordinului se va distruge un ecosistem unic în Europa. „Pagube de până în 800.000, profit de 22 ori mai mare. Pagubele raportate în studiu sunt de 66.779 de lei în cazul lupului și 783.018 de lei în cazul ursului, pentru pisica sălbatică și râs nefiind înregistrate pagube cauzate de aceste specii. Puse în contextul milioanelor de euro generate de industria vânătorii pentru aceleași specii – un trofeu de urs valorează în medie 8.000 de euro – motivația din spatele acestui ordin devine cel puțin îndoielnică. Mai mult, chiar dacă aceste compensații nu sunt semnificative la nivel macro, al unui buget de stat, ele se plătesc cu întârzieri semnificative, iar procesul este îngreunat pentru păgubit.”, mai arată WWF.
 
Asociaţia „Şoimul” din Bucureşti - cu cea mai mare cotă de vânătoare
Pentru judeţul Argeş s-a dat derogare pentru vânarea a 87 de animale în perioada 2016 – 2017, pe fondurile de vânătoare deţinute de Direcţia Silvică şi asociaţiile private. Cea mai mare cotă a primit-o Asociaţia „Şoimul”, care aparţine omului de afaceri Petre Sotir, ce deţine fonduri de vânătoare şi în Delta Dunării.

Pe locul doi se situează Direcţia Silvică Argeş cu 18 derogări. Fondul de vânătoare administrat de omul de afaceri Cătălin Spătaru, AVP GTS Muntenia a primit 18 derogări, iar AVP Jderul 2006, a lui Petre Vişan de la Ateea Comerce, doar opt derogări. AVPS Diana, patronată de Nicolae Ivănescu, de la Muntenia, are o cotă de cinci animale, iar AJVPS Argeş - nouă animale. Sunt şi patru fonduri cărora nu li s-a repartizat nimic.

Direcţia Silvică Argeş: urs – 12, lup – 4, pisică – 2
AJVPS Argeş: urs – 3, lup – 4, pisică – 2
AVPS Diana Piteşti: urs – 2, lup – 2, pisică – 1
AVPS Şoimul Bucureşti: urs – 6, lup – 10, pisică – 4
AVPS Cerbul Bucureşti: urs – 3, lup – 5, pisică – 1
AVP Jderul 2006: urs – 3, lup – 3, pisică – 2
AVP GTS Muntenia: urs – 6, lup – 8, pisică – 2
AVPS Mioriţa: urs – 0, lup – 0, pisică – 0
AV Piatra Craiului – Făgăraş Conservation: urs – 0, lup – 0, pisică – 0
ICAS – OS Exp Mihăileşti: urs – 0, lup – 0, pisică – 0
AV Ecologişti Târgovişte: urs – 0, lup – 0, pisică – 0
Recoltarea sau capturarea pentru speciile lup și pisică sălbatică, până la 31 martie 2017, se poate face prin metodele „la goană”, „la pândă” și „la dibuit”, iar pentru specia urs, până la 30 noiembrie 2016, prin metodele „la goană”, „la pândă” și „la dibuit” și până la 31 decembrie 2016, iar între 15 martie 2017 și 14 mai 2017, prin metodele „la pândă” și „la dibuit”.

 Sursa: Saptamanalul Ancheta