După urși, atacă râșii! Asta ne mai trebuia! Țap ucis într-o gospodărie din Mălureni….

După urși, atacă râșii! Asta ne mai trebuia! Țap ucis într-o gospodărie din Mălureni….

După ce urșii au instaurat teroarea în zona de nord a județului, atacând gosodăriile, oamenii și orătăniile cu o regularitate săptămânală, a venit rândul altor animale sălbatice, extrem de agresive, să părăsească habitatul natural și să dea iama în curțile cetățenilor din Argeș.

Lynxii (râșii, cum sunt cunoscuți ca denumire de majoritatea oamenilor) au ieșit la atac, pe fondul acelorași probleme care determină și frecventele și agresivele vizite al urșilor: animalele s-au înmulțuit, mâncarea în pădure nu le mai ajunge și vin în sate pentru procurarea hranei.

Cel mai recent episod s-a consumat la Mălureni, unde un râs a atacat și ucis un țap, după care a urcat la pândă în podul gospodăriei, unde avea să fie descoperit de proprietar. Oamenii din zonă povestesc că râșii au început să-și facă din ce în ce mai des apariția, aceștia fiind cunoscuți pentru atacurile violente asupra diverselor orătănii domestice.

Specii carnivore, prădătoare, râșii vânează de obicei de la nivelul pământului, dar sunt capabili să se și cațăre. Prada lor tipică constă în diverse animale forestiere şi cele care trăiesc în câmpuri, cum ar fi șoareci, iepuri, căprioare, cerbi, coluni şi diverse specii de păsări. În lipsa acestora, nu se dau înapoi de la ucidera animalelor domestice, cum ar fi găini, rațe, gâște, curcani, oi, capre etc, atacând chiar și câinii, când se simt în primejdie. De altfel, sunt similari ca dimensiuni cu aceștia, având  între 70 şi 150 cm lungime. Au gheare ascuţite şi retractile care ajung lungimea de 4–6 cm. Râşii trăiesc aproximativ 20 ani, iar cei mai mari sunt cei din specia carpatină.  

Potrivit specialiştilor numărul din ce în ce mai mare de animale care atacă gospodăriile se datorează, în principal defrişărilor masive care duc la reucerea arealului și împuţinarea hranei, dincolo de problemele legate și de restricționarea vântătorilor.  

Vin și vulpile... La Mălureni și nu numai acolo, după urși și râși, o a treia problemă o reprezintă vulpile. Nici acestea nu își mai găsesc locul și hrana în pădure, fiind descoperite din ce în ce mai des în gospodăriile oamenilor. De regulă, nu pleacă fără să lase o pagubă în urmă.
 

CITESTE SI ... Ai face job-ul ăsta? Atâta foc și moarte! Iata, pe ore, ultimele 2 zile din viața pompierilor argeșeni!