Ion Sănduloiu: Greşeala fatală făcută de Zsolt Török!

„Muntele nu este nici ucigaş, nu îşi ia tributul. Oamenii fac greşeli”, spunea, în anul 2017, unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti din România, arădeanul Zsolt Török. Se pare că această afirmaţie i s-a potrivit şi lui, în accidentul pe care l-a suferit în Munţii Făgăraş. Unul dintre cei care au participat la acţiunea de căutare şi recuperare a lui Zsolt povesteşte care este, din punctul lui de vedere, cea mai mare greşeală făcută de alpinistul arădean: „l-a luat valul”.

CITEȘTE ȘI ... Cazul ”Bebeluș folosit în filme porno”: ”Bendeac” de Argeș a ajuns după gratii!


Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, ştia că Zsolt Török este plecat în expediţie spre Vârful Negoiu. Chiar a vorbit cu alpinistul arădean înainte ca acesta să urce spre munte. Sănduloiu încearcă acum să „traseze” un scenariu al tragediei în care şi-a pierdut viaţa Zsolt. „A urcat pe poteca de creastă a Făgăraşului cam o oră, după care a părăsit-o, ca să urce spre muchia Fierăstrăului. Aici a intrat în traseul de alpinism, grad 3A (uşor). Noi bănuim că accidentul s-ar fi întâmplat undeva miercuri după-amiază sau joi dimineaţa. A fost văzut în primele zile, s-a întâlnit cu turişti, era în alergare, a fost şi la căţărat, dar de miercuri seara n-a mai răspuns. Aştepta nişte prieteni cu care urma să se caţere acolo şi probabil că a plecat să facă recunoaşterea traseului şi l-a luat valul, ca să zic aşa. Nu trebuia să facă ceea ce a făcut. S-a căţărat neasigurat. Zilele astea, când a fost el acolo, a plouat, încă era foarte ud şi este foarte posibil să fi alunecat. Este foarte păcătos traseul când se udă. Sunt acolo nişte licheni galbeni şi gri, care devin foarte alunecoşi şi atunci toată stânca devine foarte alunecoasă. E suficient, probabil, să-ţi scape un picior şi dacă l-a prins într-o poziţie instabilă, s-a dus cel puţin 20 de metri”, a declarat, pentru Adevărul, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

 

 


Cele mai mari greşeli

Cel mai probabil, fiind sigur pe el, Zsolt Török a comis cele mai mari greşeli pe care le poate face un alpinist: a plecat singur în escaladă şi a escaladat „la liber”. „Avea echipament de munte, geacă şi pantaloni de protecţie, cască, dar nu s-a asigurat pentru a escalda acea muchie. Nu avea ham de escaladă, nu folosea sisteme de autoasigurare. A escaladat «la liber»”, le-a mai spus Sănduloiu celor de la Adevărul.

 

CITEȘTE ȘI ... Alpinistul Zsolt Torok - găsit mort în Munții Făgăraș! A fost dat dispărut în această dimineață


O practică întâlnită

Tot şeful Salvamont Argeş a mai declarat că, de foarte multe ori, greşeala făcută de Zsolt este comisă de către mulţi alpinişti. „Alpinismul este un sport de echipă. Unul dintre alpinişti este cap de coardă, începe să urce primul, coarda aia curge până la celălalt alpinist, care are un dispozitiv de frânare. Pe măsură ce urci, îţi montezi nişte asigurări. În cazul în care pici, rămâi în ultimul piton de sub tine prin care ai băgat coarda şi nu te duci până jos. Asta înseamnă asigurare, ori el n-a avut nimic şi era singur. Poţi să te asiguri şi când eşti singur. Există un sistem în Z, dar e complicat de făcut, îţi ia timp. Prostii din astea mai facem toţi, recunoaştem că nu ne asigurăm tot timpul”, le-a mai precizat Sănduloiu reporterilor de la Adevărul.


Sursa: aradon.ro