Liberele plătite pentru părinți nu se acordă în timpul vacanțelor școlare

În condițiile în care o parte dintre elevi sunt în vacanță săptămâna asta, iar peste două luni urmează vacanța de iarnă, trebuie precizat că părinții nu pot cere angajatorului libere plătite în aceste perioade. Liberele plătite se acordă, în mod normal, numai în perioadele în care sunt programate cursuri, dacă elevii sunt forțați să stea acasă.

CITEȘTE ȘI ... O aplicație românească îi demască de la distanţă pe angajaţii care nu poartă mască

Angajatorii nu sunt obligați să acorde libere plătite salariaților părinți în perioadele în care elevii sunt în vacanță, așa cum reiese din cele două acte normative ce conțin regulile acordării respectivelor libere. Este vorba de Legea 19/2020 și Ordonanța de urgență a Guvernului 147/2020.

Mai precis, legea prevede că liberele se acordă numai dacă elevii nu se duc la școală în perioadele în care sunt programate cursuri, singura excepție fiind vacanțele în timpul cărora este decretată starea de urgență. Însă, în momentul de față, România nu se află în stare de urgență. Ordonanța prevede că liberele se acordă, de asemenea, numai dacă elevii nu pot merge la școală în perioadele cu cursuri programate, fără niciun fel de excepție.

CITEȘTE ȘI ... Biserica din Cîndești menționată într-un dosar la Judecătoria Câmpulung

Legea permite acordarea liberelor atunci când se suspendă cursurile sau se închid temporar școlile și creșele din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de autorități. Cu alte cuvinte, dacă cei mici nu mai fac deloc cursuri din cauză că ieșirea din locuințe îi poate pune în pericol (vijelii, inundații, caniculă etc.).

Ordonanța de urgență permite acordarea liberelor atunci când se limitează sau se suspendă activitățile didactice ce presupun prezența fizică a copiilor în școli și în creșe, din cauza epidemiei de coronavirus. Altfel spus, dacă cei mici nu mai fac deloc cursuri sau acestea se țin online din cauza restricțiilor de siguranță sanitară impuse de autorități.

CITEȘTE ȘI ... Monica Anisie: "Subiectul la limba română pentru Evaluarea Națională 2021 va fi simplificat"


Așadar, liberele plătite pot fi cerute de părinți în timpul vacanțelor școlare numai dacă în România este decretată starea de urgență. Momentan, autoritățile n-au dat vreun indiciu că ar urma să se treacă în viitorul apropiat la starea de urgență. Acum ne aflăm doar în starea de alertă.

Angajatorii care primesc în prezent solicitări de libere plătite în perioadele vacanțelor școlare pot să le refuze. Desigur, salariații pot cere alte tipuri de libere plătite, în funcție de situația lor exactă (de exemplu, concediu de odihnă, concediu fără plată, concediu de îngrijire a copilului bolnav).

CITEȘTE ȘI .... Percheziții în Argeș și Vâlcea - Trafic de droguri de mare risc

Conform calendarului anului școlar 2020 - 2021, între 26 octombrie și 1 noiembrie, elevii claselor din învățământul primar și copiii din grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță. Apoi, vacanța de iarnă urmează în perioada 23 decembrie - 10 ianuarie.

Așa cum redacția noastră explica recent, cele două mecanisme de acordare a liberelor plătite pentru părinți sunt aproximativ identice. Însă diferența majoră dintre ele este că ordonanța permite angajatorilor să recupereze integral costurile pe care le suportă la acordarea liberelor, pe când legea permite numai recuperarea parțială a costurilor.

CITEȘTE ȘI ... Încă o şcoală din Pitești trece la predarea exclusiv online!

Indemnizația acordată părinților care-și iau liber este de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar maximum corespondentul pe zi al 75% din câștigul salarial mediu brut. Angajatorii pot cere ulterior decontarea acestor libere - în baza legii, doar sumele nete, iar în baza ordonanței, sumele brute.

România se află în starea de alertă din 15 mai și cel puțin până în 13 noiembrie 2020, din cauza epidemiei de coronavirus.


Sursa: avocatnet.ro