MĂRTURIE: Ne-am dus acolo, erau 3 morți și 2 bolnavi în salon...

Intr-un articol apărut ieri, in contraataculargesului.ro, se semnala o situație greu de imaginat – la sfârșit de an morții au fost ținuți, in spital, pe secție, mai mult de 30 de ore, alături de bolnavi.

Astăzi, la redacția Sursata.ro, am fost contactați de familia unei persoane decedate in noaptea de 30 spre 31 decembrie. Aceștia ne-au povestit cum intr-un salon de 5 locuri, 3 persoane erau decedate și alte 2 in stare foarte gravă. Ei au ridicat trupul neînsuflețit al rudei seara pe 01 ianuarie, timp in care trupul a fost lasat in salon, alături de alte persoane decedate, pe holuri fiind un miros de nedescris. ”Ne-am dus să o luăm pe 01 ianuarie, seara. Era acolo, in salon, moartă, de aproape două zile. Mai erau patru persoane decedate in salon. Pe 31 dec., când  ne dusesem acolo după ce am fost anunțați că a murit, erau 3 morți in salon și doi bolnavi grav. Cine știe cât au stat așa... Greu de spus ce era acolo, ce miros. Cum să stea asa...morții lângă bolnavi? De ce nu i-au dus la morgă? Numai la noi se poate intâmpla așa ceva. Sperăm să se sesizeze autoritățile!”

Se pare că, in ultimii ani, această situație s-a tot repetat in spital, mai ales in perioada sărbătorilor sau a epidemiilor de viroze, când morga nu făcea față să depoziteze cadavrele, având o capacitate mică. Un cadru medical ne-a relatat cum, și in anii trecuți, in astfel de perioade stăteau peste program, in spital și nu mai știau pe unde să așeze trupurile persoanelor decedate in câte un salon, deoarece in morgă nu aveau unde să ii ducă, la fel cum s-a intâmplat și la inceputul acestui an: ”Această problemă ar trebui tratată cu mare seriozitate și rezolvată. Noi ne mai ajutăm cu cei de la Medicină Legală, când au spațiu liber la ei. Este absolut necesar, in morgă, un spațiu potrivit ca dimensiuni și condiții.„

Se pare că, in urmă cu câțiva ani, din subsolul spitalului s-a mutat un tablou electic in camera de depozitare a morgii, astfel luându-se considerabil din spațiu. De asemenea, frigiderul, achiziționat second-hand, are doar 3 locuri și...când merge, când nu merge.
Contactat de redactorii sursata.ro, directorul medical al spitalului, Adrian Stoiculescu, ne-a declarat că această situație apare din cauza faptului că locurile de păstrare a decedaților in morgă sunt foarte puține – 3 locuri in frigidere, 8 in camera morgii și 2-3 locuri in camera de disecție. Neavând ce să facă, cadrele medicale țin cadavrele in anumite spații din spital, pe care le delimitează cu panouri, sau in câte un salon căruia ii crează o astfel de destinație. Intrebat dacă pană acum s-a făcut vreo sesizare scrisă sau vreun referat in acest sens, domnul director ne-a zis că s-a făcut o sesizare doar pe cale verbală...
„Noi facem demersuri... am făcut doar verbal, ne-am uitat unde am putea să facem o extindere la spital, asta presupunând, apoi, un intreg lanț de autorizații. Inițial ar trebui făcută o consolidare a spitalului, suntem in risc seismic 2. Pastrarea decedaților pe secții apare in condiții speciale, cum s-a intâmplat și acum, când rudele au venit târziu să ridice trupurile, fiind sărbători. Au fost ținuți izolați, in spațiu despărțit de paravane, paturile au fost dezinfectate cu substanțe puternice, nefiind niciun risc. Nu au avut unde să-i depoziteze in morgă, nu mai erau locuri. In aceste condiții excepționale, fiecare s-a străduit să gestioneze cât mai bine situația.”

De asemenea, directorul DSP Argeș, Sorina Honțaru ,ne-a declarat că numărul deceselor a crescut în perioada 25-31 decembrie, acestă situație fiind întâlnită și în alți ani. În plus, directorul DSP Argeș a declarat că această situație apare și cauza spatiului redus al zonelor pentru depozitarea cadavrelor: ”Au fost decese mai multe în perioada 25-31 decembrie. Aparținătorii nu venit mai târziu pentru a ridica cadavrele. De asemenea, capacitatea secției Anatomie Patologică este mică, și posibil cadavrele au stat mai mult de cât cere protocolul în secții. Majoritatea deceselor au avut loc în secția de terapie intensivă. Momentan nu am o situație concretă. Țin să menționez că de data aceasta nu au existat sesizări din partea oamenilor, inspectorii DSP autosesizându-se după apariția în presă a problemei”