Ministrul educației, Mircea Dumitru, riscă demiterea

UPDATE: Aflat în Parlament, unde a fost audiat în comisia de învăţământ, acesta a afirmat că nu a fost informator al Securităţii şi chiar a susţinut că are o adeverinţă de la CNSAS care atestă acest lucru.

"Este o știre falsă. Nu am fost colaborator al securității. Nu am făcut poliție politică. Nu aveau cum să descopere așa ceva din moment ce am o adeverință de la CNSAS care atestă că nu am colaborat cu securitatea. Știrea este complet falsă și calomnioasă", a declarat Mircea Dumitru la Realitatea TV

Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii face precizări după ce publicaţiile Evenimentul zilei şi Adevărul au lansat informaţia că ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, ar fi colaborat cu Securitatea. CNSAS confirmă varianta ministrului, că există o decizie de neapartenenţă la poliţia politică comunistă, însă alte verificări sunt în curs.

Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii verifică dosarele miniștrilor din guvernul Cioloș.
Potrivit unor surse, CNSAS a decoperit că ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a fost colaborator al Securităţii.
Surse politice au precizat pentru stiripesurse.ro că ministrul va fi demis.

CITEȘTE ȘI ... Pericol pe o stradă în Pitești! Acoperișul unui bloc stătea să cadă


Potrivit evz.ro, Mircea Dumitru are dosar de rețea, din documente reieșind că a fost recrutat de Departamentul Securității Statului în anul 1980 și lăsat din legătura informativă în 1989. Dosarul are 11 file, potrivit sursei citate, doar că e vorba de elementele principale ale unui dosar de informator, respectiv Angajament și două note informative.

Potrivit adevarul.ro, Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, a semnat un angajament cu Securitatea, pe când era student la Filosofie, în anul 1980, primind numele de cod „Negulescu“. Angajamentul cu Securitatea a fost semnat la 23 octombrie 1980, pe când Mircea Dumitru era student la Facultatea de Filosofie şi Istorie din Universitatea Bucureşti. Conform unor surse CNSAS, sub numele de cod „Negulescu“, Mircea Dumitru dădea informaţiii despre studenţii români şi străini.

Sursa: evz.ro