Primarul de la Rucăr se duce cu jalba-n proţap la ministrul Mediului

Primarul de la Rucăr, Ionel Dulamă, a strigat disperarea sa şi a localnicilor din comună în ultima şedinţă de Colegiu prefectural, iar pe data de 15 decembrie va merge la Ministerul Mediului, alături de alţi concetăţeni, pentru a cere soluţii imediate de intervenţie în cazul numeroşilor urşi care le atacă gospodăriile şi le mătrăşesc animalele. Cu o zi înainte de alegeri, la Rucăr, a avut loc un miting antiurs, cu promisiunea că se vor face asemenea acţiuni de protest în faţa tuturor instituţiilor responsabile, de la Prefectură până la Minister. 

Peste 100 de atacuri la Rucăr

„Oamenii trăiesc în teroare din cauza atacurilor urşilor  şi a lupilor. Nu mai putem sta într-o asemenea stare de latenţă. Anul acesta au fost peste 100 de atacuri, deşi s-au contabilizat doar 20, asta pentru că nu am anunţat de fiecare dată când a apărut ursul într-o gospodărie Au fost omorâți peste 35 de porci, peste 20 de oi şi peste 20 de bovine. Înţeleg că ONG-urile le iau apărarea, dar trebuie să înţeleagă că aceste animale sălbatice, la rândul lor, omoară alte animale, pe cele crescute de oameni. Nu mai putem sta într-o asemenea stare de latenţă, trebuie luate măsuri pentru a proteja populaţia şi bunurile sale. Nu cerem să decimăm urşii, dar să se găsească soluţii de relocare, deoarece am observat că sunt eficiente. Au fost doi urşi relocaţi, urmăriţi prin GPS şi nu au mai revenit în zonă.”, a anunţat primarul Ionel Dulamă.

Niciun leu despăgubire în acest an
Acesta a ridicat şi problema despăgubirii persoanelor afectate pentru pagubele produse de urs. „Anul acesta nu s-a plătit niciun leu, deşi suma este mică, pentru un animal ucis plătindu-se 6,45 lei/kg. Oamenilor li s-au emis decizii, dar nimeni nu a primit nimic.”, a mai completat primarul Rucărului. 

Scoaterea din speciile protejate a ursului – singura soluţie

Prezent la întâlnire, deputatul Radu Vasilică a declarat că singura soluţie este votarea unui proiect de lege prin care ursul să fie scos din tabelul speciilor protejate, pentru o perioadă de 5 ani. „Noi, PSD, susţinem şi votăm proiectul, iar dacă vor proceda la fel şi colegii din PNL şi USR, atunci acesta va trece. Este singura soluţie viabilă! S-au făcut adrese la toate celelalte 27 de state din Uniunea Europeană, dacă doresc să primească urşi, dar niciunul nu a acceptat.”, a declarat parlamentarul argeşean, Radu Vasilică. Prefectul Emilian Dragnea a subliniat că la nivelul judeţului au fost peste 250 de atacuri ale urşilor, de la începutul anului.  
 

 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta