VACANŢE DE LUX DIN BANI PUBLICI - EPISODUL 2. Acum şi în primăriile din Argeş!

Moda vacanţelor pe bani publici mascate în cursuri de perfecţionare este prezentă de câţiva ani în zeci de instituţii publice din judeţ. După ce v-am prezentat cazul celor peste 140 de angajaţi ai CJ plecaţi la mare, la munte sau în Deltă pe banii judeţului (CITIŢI AICI ARTICOLUL RESPECTIV) , deşi au salarii de mii de lei plus vouchere de vacanţă, în articolul de faţă vă facem cunoscută lista  primăriilor şi a celorlalte instituţii argeşene care au investit în instruirea funcţionarilor pe plajele de pe Litoral sau pe marginea piscinelor din resorturile de lux.
 

Un primar de comună câştigă peste 10.000 de lei pe lună şi beneficiază de multe alte avantaje, precum faptul că se deplasează permanent cu maşina de serviciu. La fel, angajaţii din primării se bucură de salarii de ordinul miilor de lei, lefuri la care mulţi argeşeni, mai ales cei care lucrează în mediul privat, nici măcar nu visează. În ciuda faptului că acum nu există funcţionar din administraţia publică locală care să nu-şi permită din veniturile proprii (cu atât mai mult cu cât primesc şi vouchere de vacanţă în valoare de 1450 lei), primăriile continuă să cheltuie bani din bugetele locale pentru a-i trimite pe angajaţi la şcolarizare pe plajele din Mamaia, Neptun sau Eforie.  

■ Toată Primăria Dârmăneşti a plecat la mare pe banii comunei
Într-o perioadă în care banii de investiţii sunt pe sponci, primarul Emilian Ciolan de la Dârmăneşti a trimis toată primăria la cursuri, mai exact 14 salariaţi. În vreme ce pentru lecţiile propriu-zise a cheltuit 14.683,53 lei, cazarea şi mesele învăţăceilor au costat de patru ori mai mult, nota de plată a distracţiei la mare sau la Băile Felix ridicându-se, în total, la 74.015,16 lei, la care se adaugă şi TVA-ul aferent, plătit tot din vistieria Dârmăneştiului. 

■ Suseni
O altă primărie care şi-a trimis funcţionarii la şcoală pe plajă este Suseni. Deşi nu excelează la capitolul investiţii, este printre fruntaşele la bani aruncaţi pe vacanţele la mare ale angajaţilor. În 2019, 5 salariaţi ai Primăriei Suseni au plecat sau trebuie să plece la Mamaia, Neptun, Băile Felix sau Vatra Dornei. Pentru ei, s-au plătit din bani publici 22.760 lei (fără TVA), printre temele aprofundate între două bălăceli în mare şi o baie de soare numărându-se (sic!) Rolul transparenței instituționale în aplicarea Strategiei naționale anticorupție ţo Managementul riscului!

■ Poienarii de Argeş
19.636,96 lei (fără TVA) este suma plătită de Primăria Poienarii de Argeş pentru perfecţionarea, evident la malul mării, a patru dintre salariaţii instituţiei. În diverse perioade din vârful sezonului estival, toţi s-au bucurat de o vacanţă plătită din banii concetăţenilor  în regim all inclusivela Complexul Mediteranean din Mamaia, cea mai scumpă dintre vacanţele din acest an aflată în oferta Centrului de Formare APSAP. Oamenii din Poienarii de Argeş vor găsi de acum înainte la primărie oameni mult mai bine pregătiţi şi mult mai comunicativi, având în vedere cât au plătit din banii contribuabililor pentru lecţiile de management instituţional, contabilitate, comunicare în sectorul public şi legalitatea actelor. 

■ Băiculeşti 
Cinci dintre angajaţii Primăriei Băiculeşti şi-au petrecut câte 7 zile de concediu moca la Mamaia, în Deltă sau în alte staţiuni, acolo unde, chipurile, s-au dus să se şcolească fie în management financiar-bugetar, fie în comunicare, fie în metodologii de lucru în administraţia publică. În total, instruirea celor cinci angajaţi a costat primăria din Băiculeşti 19.040,10 lei (fără TVA). 

■ Ciofrângeni 
De la Primăria Ciofrângeni, au beneficiat de astfel de vacanţe trei angajaţi. Aceştia au fost chiar în ultimele două săptămâni la Mamaia, în plin sezon estival, fiind cazaţi la Hotelul Grand Astoria, unul dintre cursurile plătite din banii cetăţenilor cu 10.388,01 (fără TVA) fiind – ironia sorţii! – despre managementul investițiilor publice, administrarea patrimoniului și controlul de gestiune.

■ Cocu
De la Cocu, au plecat să se şcolească pe banii primăriei doi salariaţi. Dacă pentru cursurile de achiziţii publice, respectiv asistenţă socială s-au plătit din bugetul administraţiei locale doar 1723,53 lei (fără TVA), cheltuielile cu cazarea şi masa celor doi fericiţi bugetari au fost de 7779,63 lei. 

■ Davideşti
Tot două sejururi a plătit şi administraţia locală a comunei Davideşti: în vreme ce unul dintre angajaţi s-a perfecţioant în urbanism, un altul, probabil copleşit de responsabilităţile din primărie, este acum specialist în managementul timpului şi al stresului, graţie unei investiţii totale de 8810 lei (fără TVA). În vreme ce angajatul stresat s-a relaxat la Băile Felix, celălalt s-a perfecţionat printre şezlonguri la Neptun. 

■ Nucşoara
Pentru doi angajaţi, Primăria Nucşoara a plătit anul acesta cursuri şi vacanţe la Băile Felix, respectiv la all inclusive în Mamaia, unde cei doi au studiat „Management financiar-bugetar și contabilitatea instituțiilor publice”, respectiv „Proiecte cu finanțare externă. Scrierea, managementul și derularea proiectelor. Oportunități și provocari”. Preţ total – 9.304,4 lei. 

■ Berevoeşti
Şi la Primăria Berevoeşti doi angajaţi au îmbinat şcoala cu distracţia pe banii comunei. Unul din ei a fost la începutul lunii august la Mamaia pentru a învăţa noi „Metode si tehnici de imbunatatire a calităţii serviciului de asistenţă socială”, pentru ambii administraţia locală plătind 7851 lei.

■ Boţesti 
Două vacanţe pe banii primăriei a plătit şi administraţia locală din Boţeşti. În vreme ce unul dintre fericiţii salariaţia mers la Mamaia, pentru un curs Management financiar-bugetar și contabilitatea instituțiilor publice, celălalt a ajuns pe plajele din Eforie Nord, pentru a studia „Achiziţiile publice pe înţelesul tuturor” (sperăm că şi pe înţelesul funcţionarului de la Primăria Boţeşti!). Nota totală de plată – 8.069,10 lei.

Alte primării argeşene care au finanţat cursuri de instruire la mare sau la munte pentru câte un angajat sunt următoarele:
Oarja – cazare la Hotel President din Băile Felix + curs Management financiar-bugetar și contabilitatea instituțiilor publice – 4.395,16 lei
Dâmbovicioara -  cazare la Hotel Richmond din Mamaia + curs Urbanism si amenajarea teritoriului – 5.280 lei
Miceşti – cazare la Hotel Delta din Jupiter + curs – 5.280 lei
Arefu – cazare la Neptun + curs „Bazele administrației publice” – 4.080 lei
Budeasa – cazare la Hotel Carpathia din Sinaia + curs Urbanism și amenajarea teritoriului în contextul dezvoltării durabile integrate. Protecția mediului și gestionarea deșeurilor - 3.290,20 lei
Mălureni – cazare + curs „Rolul primarului in achizitiile publice - de la planificare la atribuire” – 4.114 lei.
Slobozia – cazare la Hotelul Riviera din Mamaia + curs – 4.573 lei.
Pe lista instituţiilor publice din judeţ care şi-au trimis în concedii din bani publici angajaţii figurează şi două unităţi de învăţământ: Liceul Tehnologic Constructii de Maşini din Mioveni (curs Eforie Nord, preţ 5.414 lei) şi Şcoala Gimnaziala nr. 1 Bughea de Jos (care doar pentru cazare a plătit 3.571,63 lei). De asemenea, au mai avut achiziţii similare Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni (cazare 2.990,48 lei) şi Clubul Sportiv Muscel (4.147,34 lei pentru un sejur la Eforie Nord, complex Steaua de Mare, chiar săptămâna trecută. 

■ Instituţiile subordonate CJ şi-au şcolit şi ele angajaţii pe malul mării
Săptămâna trecută, vă informam că CJ Argeş şi-a trimis tot personalul la perfecţionare şi a cheltuit sute de mii de lei pe cazarea angajaţilor în hoteluri de 3 şi 4 stele în cele mai căutate staţiuni din ţară. Administraţia judeţeană s-a dovedit la fel de generoasă şi cu alte instituţii pe care le are în subordine. Astfel, conform unui contract de atribuire semnat pe 18 iulie, DGASPC a plătit 123.486,53 pentru cursurile propriilor salariaţi, fără a lua în calcul şi serviciile de cazare şi masă. 
Cum niciodată nu lipseşte martie din post, aşa nici Şcoala Populară de Arte Piteşti nu putea lipsi de pe lista instituţiilor care anul acesta au cheltuit bani cu cazarea în diverse staţiuni turistice. Ca în fiecare an de când la conducerea  instituţiei se află Elena Iagăr, şi în 2019 mai mulţi angajaţi s-au şcolit şi s-au… bălăcit pe banii instituţiei. Astfel, anul acesta s-au încheiat contracte cu trei firme distincte, pentru trei pachete de cursuri plus cazare şi masă la hoteluri din Mamaia, Poiana Braşov şi Vişeul de Sus în valoare totală de 10.708,77 lei. 
O altă instituţie finanţată de CJ Argeş nelipsită în fiecare an de la cursuri pe malul mării este Centrul de Cultură Brătianu, care anul acesta a plătit 5.609,67 lei pentru cursurile la Mamaia a doi din cei patru angajaţi, unul dintre aceştia fiind acum mare specialist în Managementul timpului, priorităților și… stresului.