Ziua cea mai lungă! Primarii localităților vizate: Nu am știut nimic! A fost zero comunicare!

În aşteptarea deciziei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de luni, 27 iulie, reporterii „Ancheta” au stat de vorbă cu primarii tuturor celor 12 localităţi, pentru a face o radiografie a cauzelor care au dus la escaladarea fenomenului COVID. În majoritate, edilii acuză lipsa de comunicare din partea Direcţiei de Sănătate Publică şi, implicit, a CJSU Argeş - comitet aflat sub coordonarea prefectului -, cei mai mulţi fiind luaţi prin surprindere de cifrele care le-au plasat oraşele şi comunele pe lista neagră.

 

CITEȘTE ȘI ... Ziua cea mai lungă! Primarii din localitățile-focar vin la Prefectură!

 

 PITEŞTI. Primarul Ionică este îngrijorat: „Dacă intrăm în carantină, vor fi afectate grav activităţile economice şi, implicit, locurile de muncă”


Cel mai mare număr de infectări, în jur de 570, figura săptămâna trecută, cum era de aşteptat, în dreptul celui mai mare oraş din judeţ. La o populaţie de aproape 180.000 de locuitori, Piteştiul sfidează limitele, mai ales că şi în weekend numărul testelor pozitive a rămas constant peste 100. Se pare însă că astăzi culegem roadele cozilor la ghişee sau la bancomate, al călătoriilor cu autobuzul fără mască de protecţie, al nerespectării regulilor de către mult prea mulţi locuitori ai oraşului.


„Situaţia este destul de critică. Mi-e greu să spun de unde şi până unde s-a ajuns la asemenea cifre, pentru că noi am făcut apel pe toate căile către toată lumea să ia măsurile care se impun. Nu este o anume categorie socială afectată, sunt cazuri peste tot. Au fost şi la noi, pe la Apă Canal, chiar şi Primărie. Mă gândesc chiar să închid câteva zile Primăria şi să o dezinfectez până în cele mai mici cotloane. Totuşi este absolut atipic ce se întâmplă şi nu înţeleg de ce Argeşul are mai multe cazuri decât toţi!
Dacă se decide carantinarea Piteştiului, va fi grav, grav de tot! Nu pot nici măcar să mă gândesc. Asta înseamnă să nu mai poţi intra şi ieşi din localitate, vor fi afectate grav activităţile economice şi, implicit, locurile de muncă. Multe activităţi nici nu vor mai putea desfăşura. Perspectiva este însă destul de sumbră, evoluţia situaţiei fiind neaşteptată şi îngrijorătoare. Trebuie să intensificăm controalele, să creştem gradul de conştientizare. Oricum, vom colabora cu autorităţile judeţene şi sanitare, aşa cum am făcut-o şi până acum, pentru că este absolut îngrozitor dacă se ia decizia ca Piteştiul să intre în carantină. Nu sunt deloc optimist!”

 

CITEȘTE ȘI ... Ziua cea mai lungă! Președintele CJ:„E uşor să carantinezi, dar consecinţele sunt inimaginabile!”

 

 MIOVENI. Ion Georgescu acuză manevre politice: „Interesul e că domnul prefect candidează la preşedinţia CJ”


Primarul Ion Georgescu este negru de supărare de când a aflat că oraşul pe care îl conduce riscă intrarea în carantină. Vestea l-a luat, ca pe toţi primarii aflaţi în aceeaşi situaţie, prin surprindere şi crede că, cel puţin în cazul Mioveniului, includerea oraşului pe lista  celor care ar putea fi carantinate ar avea la bază de fapt interese politice ale prefectului Soare:


„Nimeni nu ne-a consultat, nimeni nu ne-a băgat în seamă, nimeni nu ne-a oferit date! Abia azi (n.red. - vineri) mi-a dat Sorina Honţaru nişte informaţii verbale! În momentul ăsta nu ştiu câte cazuri avem. Ştiu doar că până luni au fost 137, din care am înţeles că douăzeci şi ceva sunt cu domiciliul în Mioveni, dar stau în Ilfov, dar se raportează după buletin la DSP Argeş. Dar în orice caz nu avem 3 la mie! 
Să demonstreze prefectul judeţului Argeş şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă ce a stat la baza deciziei de a include Mioveniul pe lista localităţilor care ar putea fi carantinate! Dar cu date şi documente pe care să vi le pună la dispoziţie.... Că aşa, pe telefon să zic şi eu că am 1000 de cazuri în Valea Stânii şi o mie nu ştiu unde... În afară de statistica aia de la ora unu, a mai dat ceva. Păi ştii dacă e reală, are ceva la bază? Dar interesul.... interesul e că domnul prefect candidează la preşedinţia CJ. Iar dacă vorbim despre Mioveni şi despre mine, primarul Georgescu, dacă se instituie carantina, presiunea din partea cetăţenilor e pe mine. Păi când s-a dat luni hotărârea, eu am stat până la 1 noaptea să răspund la telefoane. El dă şi eu răspund! Eu i-am asigurat pe oameni că nu se va întâmpla asta ca să-i liniştesc. În ultimele zile nici nu am mai ieşit prin oraş. Vă spun sincer, mi-e ruşine de oameni! Pentru că nu ştiu ce să le spun: să le spun că nu se închide oraşul - poate îi mint... O fi comitetul ăla format din treizeci şi ceva de persoane, dar credeţi că se supăra cineva dacă ne chema şi pe noi!?”

 

 

 ŞTEFĂNEŞTI. Ioana-Jenica Dumitru „Am rămas şocată când am văzut Ştefăneştiul pe lista carantinării”


Ştefăneştiul, oraş cu aproape 15.000 de locuitori, a înregistrat zilele trecute - conform raportărilor - peste 50 de cazuri. Vestea a lăsat-o mască pe primăriţa Ioana-Jenica Dumitru, care spune că a aflat din presă, deşi a încercat în repetate rânduri să obţină date oficiale de la Direcţia de Sănătate Publică.


„Am luat atâtea măsuri de la bun început, încât să ţinem sub control situaţia şi să nu avem focare, am dezinfectat, am făcut tot felul de planuri şi de strategii în acest sens... Şi cu toate acestea eu nu înţeleg cum a ajuns Ştefăneştiul pe această listă. Oricum, eu am aflat din presă numărul de infectaţi cu COVID, nu m-a anunţat nimeni oficial, deşi am trimis adrese DSP, dar nu am primit niciun răspuns. Ieri, când am aflat că avem 54 de persoane infectate în Ştefăneşti, de la ISU am primit adresă că avem 6 carantinaţi şi 2 ieşiţi din izolare. Şi m-a surprins cum este posibil să ni se pună eticheta asta de viitor oraş carantinat în momentul în care noi, ca autoritate locală, nu ştim nimic. Ulterior am aflat că sunt mai multe persoane infectate de la Dacia Renault şi că de acolo ar fi pornit problema. Nu am informaţii despre cazuri grave, am auzit doar că persoana care a decedat la Spitalul Valea Iaşului în urma căderii de la etaj ar fi fost din Ştefăneşti. 
Am rămas şocată când am văzut Ştefăneştiul pe lista oraşelor care ar putea intra în carantină. Oamenii normal că s-au panicat, au servicii, au propriile probleme de rezolvat... 
În primul rând, ar trebui ca DSP să ne aducă la cunoştionţă situaţia cazurilor din localitate, să ne ţină informaţi, să ştim cât de gravă este situaţia, unde sunt focarele. Este o mare problemă la DSP: este tot timpul telefonul ocupat, tot timpul faxul blocat, nu ne răspunde nimeni la mailuri... Nu am pomenit o instituţie cum este DSP Argeş, să nu îmi spui săptămâni la rând nimic, deşi ţi-am trimis atâtea adrese, şi să mă trezesc brusc cu eticheta de carantinat. Sunt foarte multe erori şi eu nu cred în aceste date. Şi dacă sunt erori, cine răspunde pentru ele?”

 

 COSTEŞTI. Ion Baicea: „Am avut trei infectaţi de la Finanţe în aceeaşi clădire cu primăria. Nu ne-a spus nimeni nimic!”


După ce s-a aflat că oraşul este pe lista celor ce ar putea fi închise, la Costeşti s-a întrunit Comitetul Local pentru Situații de Urgență, într-o ședință extraordinară unde s-a trasat o serie de măsuri și reguli cu aplicabilitate imediată, fiind desemnate totodată şi persoanele responsabile pentru respectarea lor. Acțiunile realizate în colaborare cu Poliția, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Protecție Civilă și Inspectorii Comerciali au vizat verificarea persoanele plasate la domiciliu, respectarea regulilor și a măsurilor de protecție în centrele comerciale și piețele agroalimentare, identificarea persoanelor peste 65 de ani fără susținători sau altă formă de ajutor pentru sprijinul necesar. De asemenea, s-a dispus şi verificarea  teraselor pentru respectarea programului de lucru redus, dar și a regulilor de protecție, precum şi monitorizarea transportului în comun.
Primarul Ion Baicea s-a asigurat că populația orașului Costești respectă cu strictețe și responsabilitate toate măsurile stabilite în hotărâre pentru ca orașul să nu fie pus în carantină şi acuză DSP că, din cauza secretomaniei şi a lipsei de transparenţă, a întârziat nepermis de mult luarea de măsuri suplimentare pentru stoparea răspândirii virusului:


„Dacă noi, primarii, aveam informaţii concrete, oficiale după ce am terminat starea de urgenţă, puteam să avem o cu totul altă strategie. Adică: nouă nu ni s-a raportat niciodată numărul de persoane infectate de pe raza oraşului, niciunui primar din România nu i s-au comunicat astfel de date şi asta cred că a afectat modul de colaborare între comitetele de situaţii de urgenţă judeţene şi locale. Apoi, mi s-a părut că instituţiile implicate în gestionarea crizei COVID s-au relaxat prea mult odată cu... relaxarea. În legea 55, există un singur rând care menţionează implicarea administraţiei locale în gestionarea acestei situaţii: să punem la dispoziţie locuri de carantină. Atât! Asta a fost singura noastră obligaţie în lupta anticovid. Ce ştiu eu, în Argeş toţi primarii şi-au făcut datoria cum au putut: au dezinfectat străzi, scări de bloc, parcuri, mobilier urban, au asigurat dezinfectanţi. Am crezut că în starea de alertă se va comunica foarte clar: ce trebuie să facă poliţia, ce trebuie să facă primarul, ce trebuie să facă prefectul, ce trebuie să facă DSP... Adică dacă toţi aveam bucăţica lui şi cooperam, nu se ajungea la situaţia asta. În schimb, şi-au asumat tot şi acum sunt depăşiţi de situaţie. Iar în opinia mea DSP-urile sunt principalii vinovaţi. Vă dau un exemplu: am aflat că avem trei angajaţi de la Administraţia Fiscală Costeşti confirmaţi cu COVID. Ei sunt în acelaşi corp de clădire cu noi, cu Primăria. Nici măcar o dată nu a venit sau nu a sunat un reprezentant DSP la Finanţele Costeşti. Nici măcar la ei nu a venit să facă o anchetă epidemiologică, nu mai zic la noi! 
Nu ştiu câţi avem infectaţi cu COVID în Costeşti. Ce informaţii am adunate de la cetăţeni - ar fi peste 30 confirmaţi, dar nu ştiu câţi or mai fi activi din ei ori s-au pozitivat. Am cerut în scris acum trei săptămâni, nici până acum nu am primit absolut nimic oficial!
Populaţia din Costeşti este revoltată de perspectiva carantinării. Personal am fost în teren cu poliţia şi am observat că oamenii sunt speriaţi şi chiar respectă măsurile. Sper ca autorităţile sanitare să se trezească în ultimul ceas.”


**********


 BASCOV. „Este o panică totală, pentru că noi nu avem informaţii!”


Bascov, o comună cu o populaţie de aproximativ 11.000 de locuitori, figura săptămâna trecută pe lista neagră a DSP Argeş cu 40 de infectaţi. În opinia primarului Gheorghe Stancu, principala cauză a creşterii numărului de infectări este faptul că Bascov este o comună de tranzit. 


„În ultimul timp, nu ni s-au comunicat persoanele care sunt depistate pozitiv. Eu am ştiut de două persoane la mine în comună, ambii cadre medicale, ca să aud ulterior că am fost nominalizaţi şi noi printre cele 12 localităţi propuse spre carantinare. Am vorbit cu doamna director DSP Sorina Honţaru şi mi s-a comunicat că la Bascov sunt 40 de cazuri de bolnavi cu COVID-19. Cetăţenii s-au panicat foarte mult. Mulţi se întreabă dacă dintre cei 40 infectaţi «o fi cineva şi de pe strada mea, de la mine de pe scară?». Este o panică totală, pentru că noi nu avem informaţii!”
Noi am respectat toate măsurile. Poliţia locală de la Bascov, împreună cu cei de la secţia de poliţie de pe raza comunei Bascov au mers în fiecare zi în teren, au fost date şi 40 de amenzi. Săptămânal se dezinfectează unităţile publice. În regim de urgenţă am făcut contract cu o firmă de prestări servicii pentru dezinfecţia străzilor, a parcurilor, a trotuarelor, a scărilor de bloc.”, explică Gheorghe Stancu măsurile care s-au luat la nivelul comunei.


Edilul spune că a fost sunat de mulţi cetăţeni, principala preocupare fiind dacă vor mai avea voie să iasă din localitate sau dacă vor avea nevoie din nou de declaraţii. Ca şi ceilalţi primari de localităţi ameninţate cu carantinarea, şi Gheorghe Stancu reproşează lipsa de transparenţă a instituţiilor judeţene:


„Autorităţile judeţene trebuie să ne spună adevărul. Nu este o situaţie corectă şi clară. Referitor la cei care sunt depistaţi pozitivi, noi nu avem situaţia. Nu au voie să ne dea nume, dar măcar să ne spună strada, blocurile unde stau pentru a acţiona în zonele respective”, a mai spus edilul.

 

 BRĂDULEŢ. „Calculul infectărilor a fost dat greşit!”


El însuşi printre argeşenii depistaţi cu noul coronavirus, primarul Evlampie Alecu de la Brăduleţ nu îşi explică totuşi cum s-a ajuns la această situaţie şi crede că modul în care autorităţile sanitare fac calculul pozitivilor este eronat:

„Calculul infectărilor a fost dat greşit, pentru că sunt cetăţeni care au rămas cu domiciliul în localitate, dar ei nu mai locuiesc în comună de aproximativ 20 de ani. Noi avem şi case de vacanţă, de exemplu avem un bătrân căruia i s-a facut domiciliu în comună, el este bolnav în Bucureşti, dar apare domiciliat pe raza comunei Brăduleţ. Comuna Brăduleţ nu are decât două persoane infectate. Ieri a fost depistată o altă persoană, cea de-a treia, care este internată la Bucureşti.” - pecizează primarul din Brăduleţ.

 

 

 BUZOIEŞTI. Aproape toţi beneficiarii centrului de asistenţă au ieşit negativi la retestare!


Despre situaţia de la Buzoieşti, ne-a vorbit primarul Ion Tănase, care ne-a dat şi primele veşti bune:

„Avem centrul acesta de la  Ioneşti cu un număr de 16 beneficiari pozitivi şi 9 salariaţi pozitivi. Aceştia sunt carantinaţi de 3 săptămâni şi de atunci au respectat măsurile, nu au mai ieşit. Astăzi (n.red. vineri, 24 iulie) m-a sunat şeful de la centru şi m-a anunţat că au fost testaţi din nou şi 13 au ieşit negativi din cei 16 testaţi. Nu ştiu exact cifra lor în acest moment, pentru că nu se mai comunică cum se comunica înainte. Ce ştiu este că suntem sub media de 3 la 1000 de locuitori, Buzoieştiul având o populaţie de 5700 de locuitori. Noi am respectat toate măsurile impuse, poliţia a trecut peste tot şi le-a atras atenţia cetăţenilor să respecte măsurile de protecţie. Am primit foarte multe telefoane de la cetăţeni. Le-am explicat că nu trebuie să intre în panică. Omul se simte îngrădit, totul se reflectă şi economic. Să sperăm că nu va evolua într-un sens negativ acest lucru.”

 

 

 BĂLILEŞTI. „Nu am avem nicio situaţie clară a infectărilor. Doar nişte numere: 12, 13, 15...”


După cum ne-a declarat primarul Victor-Cătălin Turturică, comuna Bălileşti avea săptămâna trecută 13 cazuri de COVID şi se aştepta la o uşoară creştere, la o populaţie de 4061 de locuitori:

„Cei mai mulţi bolnavi sunt muncitori la Uzina Dacia. Unii sunt mai bine, alţii mai rău. Doi dintre ei au fost şi la terapie intensivă, dar, din fericire, nu avem persoane decedate. Am respectat toate măsurile impuse de lege de la apariţia pandemiei. Am întrunit şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Am făcut planul de măsuri, l-am aprobat şi am desemnat cu dispoziţie şi cu planul în mână inspectorul de mediu, care verifică modul de respectare al procedurilor în unităţile comerciale. 
Oamenii sunt speriaţi. În momentul în care oamenii au aflat că suntem una dintre cele 12 localităţi care ar putea să fie carantinate, au intrat în panică. De la autorităţile sanitare nu am aşteptări prea mari. Aşteptări de la cine să mai am? De la Prefectură? Poliţia nu este informată. Am stat de vorbă cu poliţia astăzi şi nu au nicio situaţie a celor infectaţi. Nici eu nu am situaţia, am doar nişte numere 12, 13, 15... şi cei care au fost contacţi. Poliţia nu are ce să facă cu contacţii, nu îi poate obliga să stea în casă. Este o debandadă totală!” - concluzionează primarul Victor-Cătălin Turturică.

 

 VULTUREŞTI. „Nu cred că-s mai multe cazuri decât în alte comune”


Şi primăriţa de la Vultureşti, Irina Poşircă, spune că majoritatea celor infectaţi fie lucrează la Dacia, fie au rude care muncesc acolo. Ca şi colegii săi, reclamă lipsa de informare din partea autorităţilor sanitare şi judeţene.

„Pe noi nu ne informează nimeni câte cazuri sunt în comună, numai ce auzim așa «pe surse». Aşa că n-am cum să vă spun sigur câte cazuri sunt. Cei care au fost confirmați pozitivi sunt cei care lucrează la Centrul de Reabilitare și Recuperare a persoanelor cu handicap și sunt în izolare acasă, au fost internate două persoane, am înțeles că a trecut perioada și au revenit acasă, în rest nu sunt cazuri grave, doar confirmați pozitivi, fără simptome. Nu cred că-s mai multe cazuri decât în alte comune.”

 

 

 STÂLPENI. „Lumea este speriată, pentru că au văzut ce s-a întâmplat pe la Țăndărei!”


Gabi Șerbănoiu, primarul comunei Stâlpeni, critică  la rândul lui modul în care Prefectura şi DSP comunică cu autorităţile locale:

„Sincer, nu mai pot dormi de griji și de problemele acestea. Eu am luat toate măsurile pe care le-am stabilit cu Comitetul Local pentru Situații de Urgență: am dat ordin să închidem piața, am făcut și dezinfecție săptămâna trecută, am dat înștiințări la toate magazinele și terasele cu programul de lucru și să ia măsuri de distanțare, am închis parcurile din localitate, am avut discuție unde au fost grupuri de oameni să păstreze distanțarea, dar relația noastră cu Prefectura și cu DSP-ul a fost inexistentă în ultima perioadă. Ceva este în neregulă cu se întâmplă acuma, nu știu neapărat la Stâlpeni, dar din ce am vorbit cu ceilalți colegi primari, aceeași situație este și la dânșii. Deci, să nu știi tu ca șef al Comitetului Local pentru Situații de Urgență pe comună, persoanele care sunt infectate să putem să-i ajutăm? Luam măsurile în zona aceea, luam legătura cu familiile să stea izolați în casă, să nu iasă și dacă au nevoie de ajutor să îi ajutăm. Din ce discut și eu cu oamenii, cred că au sărit de 20 de cazuri în Stâlpeni, dar nu am luat nicio măsură, nici nu puteam să impun ceva din moment ce n-ai un act oficial că au fost testați și sunt declarați pozitivi. 
Oamenii își tot pun întrebări, își fac griji ce măsuri se vor lua, dar nu le pot spune nimic deocamdată. Lumea este speriată, pentru că au văzut ce s-a întâmplat pe la Țăndărei. După ce s-a întâmplat în ultima perioadă, nu pot avea cine ştie ce așteptări: colaborarea cu autorităţile abilitate e inexistentă, e zero, zero, zero.”

 

 

 MICEȘTI. „Am avut 750 de persoane venite din străinătate şi niciun infectat. Primii bolnavi au venit de la Uzină”


Dumitru Voicu, primarul comunei Micești, este la fel de critic în privinţa comunicării informaţiilor privind cazurile de infectări:

„Noi, la ora actuală, nu avem niciun fel de informație decât din auzite, din ce am mai tras cu urechea pe ici, pe colo, se pare că la Micești au fost 15 persoane infectate, dar din cât știu eu acum, 12 persoane sunt negative, s-au făcut bine. Majoritatea sunt de la Dacia. Ce simțim noi este că dacă Dacia intră în remont e posibil să facă vreo carantinare zonală. Noi suntem pregătiți pentru orice, pentru că seamănă cu starea de urgență. Am mai trecut prin ea, iar în viața noastră am trecut prin inundații, au fost mai rele decât acestea. 
Părerea mea este că primii infectați au venit de la uzină. Păcat, pentru că am avut în comună vreo 750 de persoane care au venit din străinătate - rudari, români, nu contează, tiriști, netiriști - şi eram foarte bucuroși că n-am avut niciun infectat.  În afară de uzină, a mai fost la un punct de lucru unde se repară paleți, dar acolo a fost o singură persoană infectată. Dacă ne închid, ne facem bagajul și plecăm pe la munte, dau doar un exemplu. E păcat ce se întâmplă. Ca o concluzie, sincer, ar trebui să ne dea de știre mie și oamenilor din comuna mea, cu data, ora: la Micești sunt atâtea cazuri pozitive, atâtea persoane, nu cei care s-au făcut bine!”

 

 

Preluare: Saptamanalul Ancheta