Ne aşteaptă zile de foc, ploi şi umiditate anunţă meteorologii

Canicula şi furtunile de vară sufocă România. Combinate, fac aerul irespirabil şi provoacă fenomene violente. În Curtea de Argeş, vântul a smuls acoperişuri, iar ploaia cu gheaţă a inundat străzile. Ne aşteaptă zile de foc, cu temperaturi de aproape 35 de grade, dar şi cu ploi şi umiditate, ca la tropice. În Curtea de Argeş, o furtună puternică a luat pe sus acoperişul unui bloc, a rupt copaci, iar o ploaie de cod galben a aruncat peste oraş bucăţi mari de gheaţă. În câteva minute, străzile au dispărut sub ape, iar sirenele pompierilor au răsunat printre şoferii blocaţi în trafic.

CITEȘTE ȘI... ARGEȘ: Porc de 130 de kilograme- sfâșiat de urs!

Şi în timp ce şuvoaiele acoperă pământul, aerul fierbe la temperaturi de aproape 35 de grade. Combinate, canicula şi umiditatea provoacă un disconfort greu de suportat, la orele amiezii. Căldura umedă este o "probă de foc" prin care trece corpul nostru. Umiditatea din atmosferă, după zilele ploioase, face ca aerul să fie greu de respirat când temperatura se apropie de pragul de caniculă.

Respirăm cu dificultate, nu eliminăm căldura în exces din corp şi fiecare organ în parte are de suferit deoarece organismul nostru nu are timp să se adapteze schimbărilor vremii. Aşa apar ameţeala, senzaţia de sufocare, starea de oboseală sau chiar durerile de cap.
Crina Rădulescu, medic specialist cardiolog: La caăldură, ceea ce numim noi vasodilataţtie, duce la scăderea tensiunii arteriale. Să bea apă mai mult decât ar bea de obicei, mai mult de 2 litri pe zi.

 


Până vineri, disconfortul termic va creşte, în special după-amiaza, în vestul şi sud-estul ţării.
Alina Şerban, meteorolog ANM: Se va încălzi peste tot, temperaturile vor depăşi 30 de grade şi chiar 36 de grade. Acest grad de umezeală din atmosferă va determina în continuare instabilitate atmosferică, pentru că ploile se mai restrâng, dar nu dispar complet.


Iunie e o lună a fenomenelor meteo extreme, şi dincolo de graniţele României. În Slovenia, Polonia şi Germania a plouat cu bucăţi de gheaţă cât pumnul, iar într-o provincie din Italia, străzile au fost acoperite de un strat gros de gheaţă, ca iarna.


Sursa: observator.tv