Schimbare pe piața RCA! Ce se va întâmpla cu polițele de asigurare...

Varianta încheierii unei polițe RCA pe o lună ar putea dispărea anul acesta din legislație. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, susține că această practică a avut doar consecințe negative asupra pieței asigurărilor, că polița RCA pe o lună a fost „o eroare'.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, a recunoscut de curând că introducerea polițelor RCA pe o lună a fost o greșeală din partea autorităților. Motivul? Nu toți cetățenii care optează pentru această variantă își reînnoiesc lunar asigurarea de răspundere civilă auto, astfel că mulți ajung să circule pe drumurile publice fără a avea RCA valabil.

„O eroare cred că a fost faptul că am introdus poliţele de o lună. Uneori e tentant să faci o poliţă pe o lună – plăteşti ceva mai puţin pentru luna aia, dar reînnoirea poliţelor nu e automată şi în felul acesta scade gradul de acoperire cu RCA”, a spus Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres.

Președintele Consiliului Concurenței menționează că deja a înaintat propunerea de modificare a legislației către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Practica încheierii unui contract RCA pe o lună a condus, susține Chirițoiu, la scăderea gradului de acoperire RCA și la creșterea tarifelor. Explicația constă în faptul că tot mai puțini cetățeni plătesc polița, deci costul total al reparațiilor se împarte la mai puțini indivizi, iar fiecăruia îi este atribuită o sumă mai mare.

În momentul de față, contractul RCA se poate încheia „pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului', conform prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

Recent, Consiliul Concurenței a propus și alte schimbări în ceea ce privește polița RCA. Mai precis, a recomandat introducerea unor noi parametri ce trebuie evaluați la emiterea asigurării de răspundere civilă auto. În afară de criteriile urmărite în momentul de față, precum capacitatea cilindrică a autoturismului sau clasa bonus-malus, CC recomandă ca prețul poliței să mai țină cont de mediul în care locuiește posesorul (urban/rural) și de numărul de persoane care conduc mașina respectivă.

 

 


Sursa: auto-bild.ro