Tradiții și obiceiuri de Florii

Floriile nu au o dată exactă, dar sunt comemorate întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Sărbătoarea simbolizează intrarea lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor. Ziua de azi mai este denumită și Duminica Patimilor.

Totodată Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de “Săptămâna Mare“, după cele 40 de zile de post. Tot astăzi își serbează onomastica cei care poartă nume de flori. Cele mai cunoscute nume de fete sunt: Viorica, Florentina, Florica, Crina, Narcisa, Iris, Brândusa. Sunt și băieți care poartă nume de flori: Trandafir , Bujor, Floricel, şi Crin.

Tradiții și obiceiuri de Florii

Poate cea mai cunoscută superstiție este aceea că: în noaptea de Florii, fetele care își pun busuioc sub pernă îşi visează ursitul. Apoi, se spune că aşa cum va fi vremea în Duminica Floriilor, la fel va fi şi în prima zi de Paşte. Salcia este nelipsită la sărbătoarea Floriilor.

Credincioşii merg la slujbă cu ramurile şi după ce sunt sfinţite le pun la icoane, geamuri, și uși. De Florii, credincioșii care țin post au voie să mănânce pește. Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiau să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit. După răsăritul soarelui, aceste obiecte erau folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.

De asemenea, la miezul nopţii se fierbea busuioc în apă, iar dimineaţa fetele se spălau pe cap cu această fiertură, ca să le crească părul frumos şi strălucitor. Restul apei se turna la rădăcina unui păr, în speranţa că băieţii se vor uita după ele, ca după un copac înflorit.

În popor se mai spune că cine îndrăzneşte să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească.