Transportatorii rutieri vor fi controlați - Vor fi clasificați în funcție de gradul de risc

Conform unui act normativ al Ministerului Transporturilor, din data de 20 mai 2018, firmele ce se ocupă de transporturi rutiere de mărfuri și de persoane vor fi clasificate de autorități în funcție de gradul de risc prezentat de vehiculele pe care le folosesc.
Toate vehiculele controlate în trafic, din punct de vedere tehnic, de către reprezentanții Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) vor fi incluse într-o bază de date, în vederea atribuirii unui grad de risc pentru fiecare transportator rutier și pentru fiecare vehicul folosit la transportul mărfurilor sau persoanelor. Asta în condițiile în care acum nu există asemenea dispoziții precise în legislație.

CITEȘTE ȘI ... Țepe pe bandă rulantă! iPhone X cu preț de un euro

Baza de date va conține informații despre numărul și gravitatea deficiențelor constatate la vehiculele verificate de inspectorii ISCTR, dar și informații furnizate de celelalte state membre ale Uniunii Europene.
În baza regulilor de clasificare în gradul de risc, firmele se vor încadra în trei categorii: cele cu risc scăzut, cele cu risc mediu și cele cu risc ridicat. Astfel, firmele și vehiculele cărora li s-a atribuit un grad de risc ridicat vor fi vizate mai des de controale, acestea urmând să fie, în același timp, mult mai riguroase.
În cazul verificărilor în trafic, conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2011, inspectorii ISCTR pot opri orice vehicul de transport rutier sau orice vehicul folosit la pregătirea viitorilor șoferi. Mai exact, personalul ISCTR poate să controleze spațiul destinat șoferului și spațiul destinat transportului, indiferent că e vorba de mărfuri sau de persoane.

CITEȘTE ȘI ... Turcii construiesc o nouă FABRICĂ ÎN ARGEȘ!

În prezent, defecțiunile găsite la controalele în trafic sunt încadrate în trei mari categorii, în funcție de care vehiculelor li se permite sau nu să circule în continuare pe drumurile publice. Defecțiunile tehnice minore sunt cele ce n-au un efect semnificativ asupra siguranței rutiere și protecției mediului. În aceste cazuri, nu este necesară reexaminarea unui vehiculul, dar defecțiunile trebuie rezolvate într-un timp cât mai scurt.

CITEȘTE ȘI ... (VIDEO) Un taxi a luat foc la Bradu! Pompierii au intervenit imediat!


Defecțiunile tehnice majore sunt cele ce au un efect semnificativ asupra siguranței rutiere și asupra protecției mediului. Folosirea vehiculului este permisă în asemenea situații doar în funcție de prevederile legislației privind circulația pe drumurile publice. În fine, dacă e vorba de defecțiuni tehnice periculoase, ce constituie un risc imediat privind siguranța rutieră, vehiculele nu mai pot fi folosite pe drumurile publice.

 

Sursa: Avocatnet.ro