TREI MEGAPROIECTE PENTRU JUDEȚUL ARGEȘ!

TREI MEGAPROIECTE PENTRU JUDEȚUL ARGEȘ!

În condiţiile în care banii pentru investiţii sunt foarte puţini comparativ cu nevoile, fondurie europene reprezintă şansa administraţiilor publice de a derula proiecte importante pentru comunităţile pe care le reprezintă. Lucru de care actuala conducere a Consiliului Judeţean este conştientă, preşedintele Dan Manu intenţionând să profite de orice oportuniztate de finanţare externă nerambursabilă pentru a implementa proiecte noi. Primul pas în obţinerea unor fonduri consistente pentru Argeş a fost deja făcut săptămâna trecută atunci când ADR Sud Muntenia a dat undă verde spre finanțare pentru trei proiecte importante pentru județul nostru. Astfel, în curând, vor ajunge la Ministerul Dezvoltării în vederea obţinerii acceptului final proiectele privind reabilitarea Muzeului Județean Argeș, reabilitarea Galeriei de Artă din Piteşti, dar și consolidarea Cetății Poenari. 

Peste 9 milioane de euro pentru Galeria de Artă și Muzeul Județean
Valoarea estimată pentru realizarea lucrărilor de reabilitare de la Galeria de Artă, conform devizului general al proiectantului, este de 21.497.847,00 lei, adică 4.852.788,00 de euro cu tot cu TVA. În cadrul proiectului sunt prevăzute lucrări de rezistență și consolidare, lucrări de arhitectură, lucrări de restaurare a componentelor artistice, lucrări la instalațiile electrice, la instalațiile de climatizare și la cele antiefracție. Al doilea proiect care a trecut de ADR și a plecat la Ministerul Dezvoltării în vederea finanțării este cel care presupune restaurarea Muzeului Județean Argeș – consolidarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural. Valoarea estimată pentru realizarea obiectivului, conform devizului general al proiectantului este de 19.612.831,00 lei, adică 4.427.277,00 euro cu TVA. Și aici sunt prevăzute lucrări de rezistență și consolidare, lucrări de arhitectură, lucrări de restaurare a componentelor artistice, lucrări la instalațiile electrice, la instalațiile de climatizare și la cele antiefracție.

Prima reabilitare a Cetății Poenari după 45 de ani
De departe, cel mai important proiect ce a primit avizul este acela de „Conservare şi consolidare a Cetăţii Poenari“,care cuprinde lucrări la Ansamblul Cetăţii, la donjon, pe versanţi şi la scăra de 1.480 trepte. Cetatea, monument istoric de categoria A, de importanţă naţională şi internaţională, nu a mai suferit lucrări de reabilitare de 45 de ani, însă aceasta, după decizia luată săptămâna trecută la ADR ar urma să primească finanţare prin Programul Operaţional Regional Axa prioritară 5, în valoarea totală de 10.862.135. „Am primit deja avizul favorabil de la ADR Sud Muntenia pentru cele trei proiecte. Am trecut deci un mare hop. Acum proiectele vor lua drumul Ministerului Dezvoltării pentru avizul final”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean, Dan Manu. (Alin Moraru)

sursa: săptămânalul ancheta