General STS - hăituit de urs în nordul Argeşului

UPDATE, 17 iunie:

Urşii seamănă teroare în localităţile din munţii României, şi nu numai! S-au înmulţit peste măsură, nu au hrană suficientă, pădurile care le erau adăpost le-au fost decimate, iar sălbaticiunile îşi caută de mâncare în gospodăriile care le ies în cale. Anul trecut, în Argeş, au coborât până la Drăganu. Anul acesta şi-au făcut semnalată prezenţa chiar și la Albota, la porţile Piteştiului. Scăpate de sub controlul unui minister ce pare complet depăşit de situaţie, animalele atacă în fiecare zi. 

 

 

Adjunctul STS - la un pas de tragedie în Munţii Făgăraş


Nu numai locuitorii din zonele în care urşii îşi au habitatul obişnuit sunt predispuşi la atauri, ci şi turiştii. Un astfel de caz a fost consemant în urmă cu o săptămână, atunci când Serviciul de Salvamont Argeş a fost contactat de către doi turişti ce se aflau la o plimbare pe munte. Aceştia fuseseră fugăriţi de o ursoaică şi, pentru a scăpa, au intrat într-o zonă abruptă. „În urma unui apel prin SNUAU - 112, două persoane au solicitat sprijin, deoarece au rămas blocați într-o zonă stâncoasă, după ce au evitat contactul cu un urs. Zona este Cornul Colțunului, comuna Sălătrucu. Inițial,  efective de jandarmerie împreună cu Salvamont plecaseră după cele două persoane, dar acestea au revenit cu apel telefonic prin care au anunțat că au ajuns într-o zonă sigură și nu mai au nevoie de ajutor.” - au transmis printr-un comunicat reprezentanţii Jandarmeriei. În final, ajunşi la faţa locului, cei de la Salvamont au reuşit să ajungă la cei doi turişti care scăpaseră ca prin urechile acului de urs. Unul dintre aceştia era nimeni altul decât adjunctul tehnic al directorului STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale) pe ţară, generalul de brigadă inginer Mădălin-Virgil Mihai, în vârstă de 48 de ani. „Am fost solicitaţi de către 2 turişti în masivul Făgăraş. Ei trecuseră printr-o situaţie extrem de periculoasă. Fuseseră fugăriţi de o ursoaică şi, pentru a scăpa, au mers într-un loc foarte abrupt. La un moment dat, ne-am gândit să folosim chiar şi elicopterul pentru a-i scoate de acolo, însă până la urmă nu a fost nevoie. Am reuşit salvarea fără probleme”, ne-a declarat şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu. 

 

 


 Animalele fac prăpăd în judeţ


De când a dat căldura, animalele parcă au înnebunit şi fac prăpăd în Argeş. Au distrus gospodării, au ucis animale domestice şi doar norocul chior a făcut ca până acum să nu se înregistreze şi victime omeneşti. În judeţul nostru, numărul urşilor a depăşit un prag critic, fiind peste 1000 de exemplare. Zilele trecute, atacurile s-au înteţit: la Schitu Goleşti, un urs a pătruns într-o gospodărie şi a sfâşiat un porc; la fel, la începutul săptămânii un urs a devorat toţi porcii unei femei din Vlădeşti; la Bughea de Jos, într-o singură săptămână, ursul a dat patru atacuri, oi, capre, câini şi porci căzând pradă furiei fiarei. Pe lângă lipsa hranei şi înmulţirea exagerată, un alt factor care reprezintă un risc major în ceea ce priveşte contactul cu urşii îl reprezintă inconştienţa (ca să nu spunem prostia) oamenilor, elocvent în acest sens fiind cazul celor doi bărbaţi din Arefu care şi-au pus vieţile în pericol pentru a filma nişte pui de urs chiar în bârlog. 

 

 

Sfaturi de la salvamontişti


Pe fondul înmulţirii cazurilor prin care se semnalează urși în apropierea Transfăgărășanului sau pe potecile turistice, săptămâna trecută Salvamont Argeş a venit cu o serie de recomandări menite să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte în eventualitatea întâlnirii cu un urs: „Pentru a evita atacul ursului brun, se interzice cu desăvârşire hrănirea animalului sau apropierea de acesta pentru fotografii sau din alte motive. Ţineţi cont de faptul că ursul vă va ocoli, dacă şi dumneavoastră veţi face la fel. Omul nu este o pradă pentru urs, dar dacă primeşte mâncare în mod constant va considera normal să primească în permanenţă, ceea ce-l va face sa devină agresiv. În cazul în care animalul se apropie de dumneavoastră, încercaţi să păreţi cât mai mari, prin ridicarea braţelor deasupra capului. În niciun caz, nu fugiţi! Ursul fuge mult mai repede decât omul, atingând în urcare, circa 25-30 km/h. Prin fugă, instinctul de vânătoare se va activa şi atunci vă va ataca.
Atunci când campaţi sau parcurgeţi trasee turistice, făceţi-vă semnalată prezenţa vorbind, pentru ca animalul să nu fie luat prin surprindere şi să vă poată evita. Atenție, zgomotele puternice sau muzica dată tare îl pot irita, iar mirosul grătarului cu siguranță îl va atrage și de la 10 kilometri!
Pentru astfel de situații, salvatorii montani argeșeni au în dotare spray-uri cu piper, care însă au fost folosite până acum doar pe câinii de la stâni, care de multe ori sunt chiar asmuțiți de către ciobani.”


Sursa: saptamanalul ancheta

 

 

 

Doi turiști au fost fugăriți de urs, astăzi, la Sălătrucu, Cornul Călțunului. Oamenii s-au trezit cu animalul în preajma lor, iar de frică, au luat-o la fugă. Speriați, aceștia au ajuns în zona unor stânci, unde au rămas blocați.

La fața locului au fost solicitați jandarmii, însă ulterior cele două persoane au revenit cu un apel și au anunțat că sunt în siguranță, reușind să ajungă într-un loc sigur.

„ Inițial efective de jandarmerie împreună cu Salvamont plecaseră spre cele două persoane, dar acestea au revenit cu apel telefonic, anunțând  că au ajuns într-o zonă sigură și nu mai au nevoie de ajutor”, transmit jandarmii argeșeni.

Din fericire, oamenii nu sunt răniți, neavând nevoie de ajutor medical.