(video) Magistrații Curții de Apel Pitești protestează

UPDATE 1 martie:

Numărul magistraţilor care protestează faţă de Ordonanţa 7 creşte de la o zi la alta. Protestul a început săptămâna trecută, iar acum s-a extins la instanţe şi parchete din mai bine de jumătate de ţară. Fie că vorbim de procurori, sau judecători, toţi spun că ordonanţa de urgenţă ar putea bloca sistemul şi clatină serios independenţa Justiţiei. 

Prima zi a primăverii i-a găsit pe magistrații Curții de Apel Pitești protestând. Poartă afișe unde putem citi: ”Procuror independent”, ”Independența noatră este libertatea voastră” sau ”ONG 7 a abrogat independența justitiei”.

UPDATE, ora 16:00

Magistrații din mai multe instanțe și parchete din țară au decis să-și suspende activitatea. Cu toții sunt nemulțumiți de modificări aduse legilor justiției, prin ordonanță de urgență.

Alături de Curtea de Apel Pitești sun și Judecatoria Sectorul 2, Judecatoria Târgoviște, Parchetul Judecatoriei Drăgășani, Parchetul Judecatoriei Sector 5 și Parchetul Tribunalului Mures.
 

UPDATE, ora 15:00

Adunarea generală a procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a decis, cu 221 de voturi din 231 de procurori, să suspende activitatea zilnic, între orele 8.00 și 12.00, de mâine și până pe 8 martie. În acest interval de timp vor fi soluţionate doar urgenţele, respectiv cauzele cu arestaţi sau alte situaţii operative ce nu suportă amânare, arată un comunicat al instituției.

Procurorii DIICOT protestează astfel față de modalitatea în care puterea executivă, în calitate de legiuitor delegat, a înțeles să adopte a patra modificare legislativă într-un interval de 6 luni, prin ordonanță de urgență, a „legilor justiției”, acte normative organice de a căror claritate și predictibilitate depinde însăși normala funcționare a sistemului judiciar. Aceste serii de modificări substanțiale inițiate în decursul a câtorva luni sunt de natură să afecteze grav atât activitatea Consiliului Superior al Magistraturii, pe cea a Ministerului Public, cât și buna funcționare și stabilitatea sistemului de justiție în ansamblu, cu consecințe asupra modului de înfăptuire a actului de justiție, arată procurorii DIICOT.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat astăzi că Guvernul nu va renunța la OUG 7, dar că pot fi făcute modificări.

 

Activitatea Parchetelor din județul Argeș se suspendă timp de trei zile: luni (25 februarie), marți (26 februarie) și miercuri (27 februarie). Procurorii argeșeni se alătură manifestațiilor similare din țară, ca formă de protest față de noile schimbări legislative.

CITEȘTE ȘI ... Om al străzii, găsit mort într-un parc din Pitești

În ceea ce privește activitatea magistraților, procurorii vor intra în ședințe de lucru care țin doar de măsurile preventive, cauzele cu minori și ordinele de protecție. Timp de 3 zile, procurorii nu vor participa la alte cauze.

Mai mulţi judecători şi procurori din ţară susţin că indepenedenţa Justiţiei este grav afectată după Ordonanţa de Urgenţă dată de Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Magistraţii spun că nu vor mai putea să-şi practice meseria şi că amestecul politicului va decredibiliza Justiţia în România.