Un liceu din Argeș și-ar putea schimba denumirea!

În urma cererilor făcute la Ministerul Afacerilor Interne de către Institutul Elie Wiesel, prin care se solicită schimbarea denumirii unor străzi şi instituţii de învăţământ pe motivul colaborării personalităţilor în cauză cu mişcările antisemite, se pare că și un liceu din județul Argeș și-ar putea schimba denumirea.

Este vorba despre Liceul Tehnologic „I.C. Petrescu” din comuna Stâlpeni, ce poartă numele unui fost secretar de stat din Guvernul mareşalului Ion Antonescu.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a trimis pe 28 aprilie o adresă către conducerea Ministerului Afacerilor Interne în care semnala existenţa a numeroase locuri publice şi organizaţii cu personalitate juridică ce poartă numele unor persoane condamnate pentru infracţiuni contra umanităţii şi crime de război, precum şi busturi dedicate celor mai sus menţionati. Legislaţia în vigoare incriminează promovarea în public a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii, genocid şi crime de război. OUG 31/2002, la art. 12, arată că este interzisă ridicarea sau menţinerea în locuri publice a unor statui referitoare la categoriile de persoane menţionate, iar art. 13 interzice acordarea numelor acestor persoane unor străzi, bulevarde sau alte organizaţii cu sau fără personalitate juridică.

Așa cum relatează Adevărul.ro, directoarea liceului, cât şi Gabi Şerbănoiu, primarul din Stâlpeni, spun că sunt şanse mici ca liceul să îşi păstreze numele, ambii precizând că I.C. Petrescu a fost totuşi o personalitate incontestabilă şi valoroasă. La Stâlpeni chiar există o casă memorială I.C. Petrescu.  

Totodată, Gabriela Nedelcu, directoarea liceului, spune că I. C. Petrescu (originar din Stâlpeni), bunicul cunoscutei actriţe Irina Petrescu, a fost găsit criminal de război după 1945 şi a făcut şase ani de închisoare: ”A fost găsit criminal de război, însă a stat şase ani în închisoare, iar în 1956, acesta a fost însă reabilitat. Cei de la Institutul Elie Wiesel au cerut actul faptic prin care I.C. Petrescu a fost reabilitat, însă documentul nu a fost încă găsit. În prezent a fost declanşată o acţiune în instanţă prin care se cere termen pentru găsirea documentelor legate de I.C. Petrescu. Aş mai preciza, ca o ironie a sorţii, că în toate documentele de la Biblioteca Centrală Universitară, unde este şi o secţie ce îi poartă numele, scrie că I.C. Petrescu a fost reabilitat”, a precizat Gabriela Nedelcu pentru Adevarul.