Un nou dosar DNA! Sunt vizaţi 87 de primari argeşeni

Argeşul are toate şansele să bată propriul record în ceea ce priveşte speţa cu cei mai mulţi aleşi locali vizaţi de un dosar DNA, respectiv dosarul Consultanţa, care numără nu mai puţin de 43 de foşti sau actuali primari şi viceprimari. De această dată, de vină par să fie controversatele contracte cu ARA Software, firma care multă vreme a deţinut monopolul serviciilor informatice furnizate autorităţilor locale şi instituţiilor publice din judeţ şi cu care, începând din 2015, 87 de primari au semnat fără să negocieze preţul.


În urmă cu aproximativ doi ani, Consiliul Județean a luat decizia de a sista plăţile către primării în contul contractelor cu ARA Software. Astfel, după ani de zile în care a plătit în locul primăriilor, administraţia judeţeană i-a lăsat să achite facturile din propriile bugete, lucru care i-a nemulţumit pe mulţi dintre edili, costurile percepute de către societatea bucureşteană fiind destul de piperate în comparaţie cu tarifele practicate de concurenţă. Unii primari, în ciuda insistenţelor conducerii de la vremea respectivă a CJ, au decis să schimbe operatorul de servicii informatizate, astfel că în prezent există administraţii locale care plătesc chiar şi de 10 ori mai puţin decât cereau cei de la ARA. Alţii şi-au renegociat contractele tot cu ARA Software, reuşind să obţină discounturi considerabile, în vreme ce majoritatea edililor, respectiv nu mai puţin de 87, au resemnat contractele la aceleaşi tarife de lux. Acum, la doi ani distanţă, gestul lor ar putea să-i coste mult mai scump, surse judiciare acreditând ideea că, la sesizarea Curţii de Conturi, s-a constituit un nou dosar DNA, care-i vizează pe edilii care au reînnoit parteneriatul cu ARA fără să negocieze şi fără să caute altă ofertă care ar fi putut scoate mai puţini bani publici din bugetele administraţiilor locale.


Curtea de Conturi a sesizat procurorii
Lipsa negocierii tarifelor pentru softuri şi servicii de mentenanţă a atras atenţia inspectorilor Curţii de Conturi. La controalele efectuate pe parcursul anului trecut la primăriile din Argeş, inspectorii de conturi au sancţionat lipsa negocierii contractelor cu ARA Software, sumele achitate în contul acestora fiind considerate prejudicii aduse bugetelor locale. Conform surselor noastre, Curtea de Conturi ar fi sesizat în aceste cazuri organele de urmărire penală, în speţă DNA, apreciind că există suspiciuni de săvârşire a unor fapte de natură penală, 87 de primari riscând să ajungă pe banca inculpaţilor. Băbana este una dintre puţinele comune care, deşi au rămas cu ARA, plătesc mult mai puţin decât ce au cerut reprezentanţii firmei. „Ştiu că sunt probleme. Eu, unul, am negociat cu cei de la ARA şi de la 50 de milioane, cât le plăteam în trecut, am scăzut preţul cu 40%, adică le mai dau 28 de milioane. Am auzit totuşi că mulţi dintre colegii mei nu au făcut acest lucru, adică au semnat fără negociere”, ne-a declarat primarul comunei Băbana, Bebe Ivan.

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta