Vara 2017: Oportunităţi creative şi distractive de petrecere a timpului liber!

Vacanța de vară este, cu siguranță, perioada din an cea mai așteptată de către elevi, care abia așteaptă să pună ghiozdanul în cui și să uite pentru trei luni de teme, meditații și școală.

Deși o pauză recreativă este binevenită, mintea celor mici trebuie antrenată în permanență, pentru a nu se pierde cunoștințele acumulate în timpul anului, iar pentru acest lucru există școlile de vară.

Ele vin în folosul părinților care nu au în grija cui să-și lase micuții pe perioada vacanței, dar le aduc și beneficii nenumărate când vine vorba de dezvoltarea culturală și artistică a copiilor. Deși este tot o „școală”, acest program este axat pe altă schemă de funcționare față de instituția clasică de învățământ, copiii acumulând informații doar prin joacă și activități educative. 


 Școlile de vară sunt tot mai solicitate
Din ce în ce mai mulți părinți, inclusiv din județul nostru, aleg să folosească constructiv timpul liber al copilului pe timp de vară, înscriindu-l în astfel de programe care îi relaxează și stimulează totodată mintea, trezindu-i interesul pentru activități și materii din ce în ce mai diverse. Astfel, după o vacanță de vară petrecută la o astfel de școală, putem descoperi un talent al celui mic, care altfel poate ar trece neobservat. În acest sens, opțiunile pentru argeșeni sunt nenumărate, venind atât din sectorul privat, cât și din cel public.


 Ateliere de creaţie la muzeele din Ştefăneşti
De exemplu, Centrul de Cultură „Brătianu” din Ștefănești organizează pe toată perioada verii programe dedicate celor mici, în care își pot îmbogăți cunoștințele, pot socializa și își pot descoperi sau îmbunătăți spiritul creativ. Astfel, sunt organizate în perioada următoare: 
- 14-23 iulie - Proiectul educațional „Artă pentru toți”, care își propune un atelier interactiv în care participanții vor deprinde tainele picturii pe sticlă, pe ceramică și pânză. 
- 31 iulie - 4 august - Proiectul educațional „Jucăriile copilăriei” - ediția a 2-a, unde sunt așteptați toti micuții argeșeni pentru a descoperi tehnica prelucrării lemnului sub îndrumarea meșterului popular din Nucșoara, Ion Rodoș. 
- 28 august - 1 septembrie - Proiectul educațional „Să învățăm de la Elisa Brătianu în atelierul de cusătorie”, unde doamna Mariana-Lăcrămioara Ionescu, meșter popular, îi va învăța pe copiii argeșenilor despre motivele populare de pe portul nostru tradițional din inima atelierului de cusătorie al Brătienilor, care au dat o mare importanță tradițiilor românești și argeșene.


O altă oportunitate de petrecere creativă a vacanţei pentru micuții dornici de cunoaștere vine de la Muzeul Viniculturii și Pomiculturii Golești, care are și el o serie de programe pregătite pentru vara aceasta:
- 10 - 14 iulie - „Arta confecționării păpușilor”, eveniment care se desfășoară sub coordonarea doamnei Elena Nencov.
- 24 - 28 iulie - „Arta prelucrării lemnului”, proiect al meșterului popular Ion Rodoș, care îi va iniția pe micii ucenici în tainele prelucrării lemnului.
- 24 - 28 iulie - „Jocuri românești la Hora Satului”, un proiect care va îmbogăți cunoștințele celor mici în materie de dansuri populare, sub îndrumarea doamnei Corina Voicilă.
- 31 iulie - 13 august - „Arta olăritului. Ceramica de Cucuteni", program coordonat de meșterul popular Mitroi Ion, în cadrul căruia participanții pot deprinde tehnica impresionantă a olăritului. 
- 21 - 26 august- „Arta confecționării țesăturilor din lână”, unde doamna Malvine Mocenco îi va învăța pe micii argeșeni secretele acestui meșteșug pe cale de dispariție.


 Cursuri atractive la Biblioteca Județeană
Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” vine și ea în întâmpinarea copiilor cu un program de vară dedicat acestora, care se desfășoară în perioada 31 iulie - 31 august și prevede numeroase activități cultural-educative precum: cursuri de desen și pictură (14 - 18 august), lecturi și ateliere origami (7 - 11 august), curs de dicție și intonație (31 iulie - 4 august), curs de bune maniere (21 - 25 august) și atelier de reciclare creativă (28 - 31 august).


Și ofertele venite din mediul privat sunt tentante și merită încercate, aici găsim numeroase programe interactive, creative și educaționale la numeroase unități de tip after school, și nu numai. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Academia FasTracKids din Pitești, care, sub deviza „Mintea copilului tău nu intră în vacanță”, organizează timp de 8 săptămâni începând cu 3 iulie, un program amplu care conține 8 teme de un real interes, printre care și cunoașterea corpului uman, noțiuni de artă sau descoperirea Universului.

Astfel, fiecare temă va fi dezbătută timp de o săptămână, de luni până vineri, de la 9 la 12.
Prin proiecte de acest gen, care încurajează educația și dezvoltarea, argeșenii au șansa de a folosi într-un mod benefic și constructiv vacanța de vară, ducându-și copiii la cursuri care le vor fi de mare folos, atât pe termen scurt, cât și pe parcursul vieții. 


Sursa:Saptamanalul Ancheta