VESTE BUNĂ! STUDENȚII VOR CĂLĂTORI GRATUIT CU TRENUL! DETALII!

 

Începând cu data de 1 februarie, studenții vor beneficia de gratuitate la transportul intern feroviar, conform ministrului Educației, Pavel Năstase: "Gratuitatea pentru studenți la trenuri intră în vigoare de la 1 februarie 2017. Călătoriile pe tren pentru studenți sunt gratuite începând cu 1 februarie", a spus Năstase.

În urma adoptării OUG nr.2/2017 care acordă studenților această facilitate, părțile implicate au convenit o serie de precizări privind conținutul normelor de aplicare. Astfel, gratuitatea la transportul intern feroviar se acordă tuturor studenților înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, într-o instituție de învățământ superior acreditată din România:

de stat sau private;

  • la programe de studii de la toate cele trei cicluri: licență, masterat, doctorat;                          
  • indiferent de forma de finanțare a studiilor (buget/taxă);
  • indiferent de vârstă și naționalitate;
  • pentru un număr nelimitat de călătorii, inclusiv pe perioada vacanțelor universitare;
  • indiferent de operatorul feroviar.

CFR Călători va facilita rezervarea biletelor gratuite atât la ghișee, automate, cât și online. În perioada următoare, compania va implementa un sistem online de înregistrare a studenților eligibili pentru aceste biletele gratuite.

De asemenea, a fost discutată posibilitatea de a accesibiliza transportul cu metroul pentru toți studenții din România, printr-o serie de măsuri ce urmează a fi analizate la nivel ministerial.

Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care prevede ca studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în insituții de învățământ superior acreditate, să beneficieze de transport gratuit intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a.