VEȘTI PROASTE! Două piețe din Pitești ar putea să dispară

Săptămâna trecută, primarul municipiului Piteşti şi-a fluturat peste tot mariile investiţii pe care vrea să le facă în oraş, lucru extrem de benefic pentru locuitori. Printre acestea, Cornel Ionică a atras atenţia asupra a două proiecte care trebuie neapărat implementate, şi anume reabilitarea capitală a două pieţe, Trivale şi Găvana, care de zeci de ani au fost ocolite de proiectele de modernizare, deşi anual aduc împreună 1 milion de euro în vistieria oraşului. Cu această ocazie, primarul a strecurat şi informaţia că sunt alte două pieţe care funcţionează degeaba şi care ar trebui concesionate.

Smârdan şi Războieni - pe lista neagră

Aşadar, potrivit spuselor primarului, se pare că în acest an vom asista la modernizarea şi reabilitarea a două dintre cele mai mari pieţe, dar şi la dispariţia altor două, conducerea căutând o variantă pentru a le concesiona. Ce-i drept, zvonurile că anumiţi oameni de afaceri ar vrea să pună mâna pe pieţele din municipiul Piteşti au apărut încă de pe vremea când primar era Tudor Pendiuc, prin 2013 vehiculându-se informaţia că Gigi Văsâi ar fi fost interesat de preluarea în administrare a unora dintre acestea. De atunci însă nu s-a mai auzit şi nu s-a mai întreprins nimic în acest sens. Până acum! Surse din cadrul municipalităţii ne-au şoptit că şi la acest moment piaţa Smârdan este atractivă pentru mai mulţi oameni de afaceri şi că unul dintre ei ar vrea să facă acolo un complex comercial. Şi cum să nu fie interesaţi de o asemenea oportunitate, când nu mai târziu de acum câţiva ani primăria a investit în modernizarea acestei pieţe 110 miliarde de lei vechi, suprafaţa desfăşurată ajungând să sară de 2.000 mp, iar în urmă cu doar un an, alte 4,2 miliarde în scările de acces. Dacă aici interesul este lesne de înţeles, rămâne încă un mister care este în cazul pieţei Războieni, ce se întinde doar pe puţin peste 200 mp.

Ionică: „Pieţele sunt nerentabile”

Pe de altă parte, primarul Cornel Ionică s-ar putea să aibă dreptate în ceea ce priveşte rentabilitatea celor două pieţe, în cea din Smârdan existând la acest moment doar câteva tarabe de textile inserate printre cele cu legume şi fructe, dar şi un etaj complet gol. „În pieţele Războieni şi Smârdan sunt foarte puţine tarabe în comparaţie cu spaţiul. Acesta este şi motivul pentru care trebuie să regândim această situaţie, şi aici luăm în calcul chiar şi concesiunea lor către privaţi. Trebuie să găsim o soluţie, nu sunt rentabile din punct de vedere economic. Adică sunt ocupate într-o proporţie extrem de mică şi cheltuielile cu întreţinerea lor sunt extrem de mari”, ne-a declarat primarul Cornel Ionică. Păcat însă că reprezentanţii primăriei şi-au dat seama de nerentabilitatea acestor pieţe abia după ce au pompat milioane de euro în ele, investiţii plătite din banii piteştenilor. Interesant este însă faptul că, cu aproximativ o lună în urmă, o persoană cu puternice conexiuni cu municipalitatea, într-o discuţie privată, atrăgea atenţia redactorilor „Ancheta”: „De ce nu vă interesaţi voi de ce vrea primarul Ionică să concesioneze o parte din pieţe? Nu cumva sunt deja antamate?” L-am considerat însă pe interlocutorul nostru rău-voitor. Timpul va oferi însă un răspuns la aceste întrebări. 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta