(video) Salvamontistul Cristian Toma: ”Dacă renunța la rucsac, acum trăia!”

Cristian Toma, unul dintre salvamontiștii care au partipat la misiunea de noaptea trecută din munții Făgăraș, povestește cum s-a petrecut tragedia. Salvatorul consideră că traseul parcurs de studenți și de profesorul lor nu era unul dificil, dar acestia nu erau bine echipati. Acesta, din declarațiile stundentilor, sustine că profesorul se afla în spatele grupului, că i-ar fi cazut rucsacul, a incercat să și-l recupereze, nu a reusit și a insistat.

CITEȘTE ȘI ... (video) Argeșean mort pe munte - Gabi avea doar 28 de ani


A doua încercare a fost fatală, bărbatul căzând în gol de la câteva sute de metri.

A fost o misiune extrem de grea chiar și pentru salvamontiștii care au fost nevoieți să acționeze pe timp de noapte, chiar și prin apă.
Nu a fost singura misiune la care salvatorii au participat noaptea trecută.


”Ieri a fost o zi plina de evenimente pentru Salvamont Nucsoara. Dupa o zi grea de munca, in care am reusit sa refacem marcajul cruce albastra din Creasta Galbenei pana in Gura Zbuciumatului, am primit trei apeluri de urgenta la intervale scurte de timp. Primul anunta faptul ca un accident grav s-a petrecut in zona Varfului Moldoveanu. Echipa de 3 salvatori montani aflata in zona, care marcase traseul si coborase deja in Valea Rea, a inceput imediat urcarea spre locul accidentului, constatand decesul unui tanar de 28 de ani, care suferise leziuni incompatibile cu viata, dupa o cadere pe versantul estic al varfului. Imediat a fost primit un al doilea apel de urgenta, de la Refugiul Vistea, care solicita asistenta la coborarea spre Valea Rea a unui grup de patru tineri, care ajutasera la transmiterea informatiilor de la primul accident, dar nu aveau echipament adecvat ramanerii peste noapte in munte. Doi dintre salvatorii montani au ramas langa decedat, asteptand echipa de sprijin, iar al treilea a inceput coborarea de urgenta a celor patru turisti. In acest timp, un alt apel la serviciul de urgenta anunta faptul ca un grup de zece turisti s-a ratacit tot in zona Varfului Moldoveanu. Spre linistea tuturor, dupa aproximativ o ora s-a anuntat ca au gasit singuri drumul de intoarcere si se indreapta spre Nucsoara. Actiunea de recuperare a trupului celui decedat s-a incheiat la ora 6 dimineata. Multumim colegilor de la Salvamont Arges si celor de la Jandarmeria Montana care au venit in sprijinul nostru.” - este mesajul Salvamont Nucșoara.